Poza pasjonatami gotowania niewiele osób lubi spędzać dużo czasu w kuchni. Aby jednak mieć pewność, że wspólnej zabawy nie zakłóci żaden burczący brzuch, konieczne jest przygotowanie przynajmniej kilku smacznych opcji.
Sposób na szybkie i idealne dania imprezowe? Finger food!
Finger food to nic innego, jak przekąski i dania podawane w niewielki porcjach, zazwyczaj przygotowanych tak, aby można było je łatwo chwycić i zjeść bez użycia sztućców. Należą do nich dobrze znane wszystkim “koreczki”, jednak możliwości jest o wiele więcej.
Ten sposób podawania dań ma wiele zalet. Przede wszystkim, podawane są one na zimno, co oznacza, że gospodarze przyjęcia mogą spędzać czas razem z gośćmi, zamiast odgrzewać posiłki w kuchni. Przygotowywane są wcześniej i o ile zaplanujemy odpowiednią ilość, nie będziemy musieli przygotowywać kolejnych porcji. Co więcej, dzięki temu każdy z gości ma możliwość decydowania, co dokładnie zje oraz w jakiej ilości, dzięki czemu unikamy sytuacji, gdy część serwowanych dań pozostaje na talerzach. Jeśli wśród naszych gości są weganie i wegetarianie, możemy przygotować finger foods w jednej – roślinnej – wersji, która zasmakuje również wszystkożercom.
Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa
Wrapy i tortille to idealny przykład dania, które w zależności od potrzeb możemy przygotować w wersji pełnowymiarowej lub jako finger food. Wystarczy gotową, zawiniętą tortillę pokroić na plastry i wyłożyć na talerzu lub paterze. Aby łatwiej było je chwycić, możemy w każdą część wbić wykałaczkę. Oczywiście, możemy też podać je jako tradycyjne danie w całości, uprzednio podgrzewając całość na elektrycznym grillu lub patelni.
Składniki (na 4 wrapy):
· roślinne klopsiki z czerwoną cebulą i tymiankiem OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
· tortille pełnoziarniste – 4 szt.
· czerwona kapusta – 350 g
· mała czerwona cebula – 1 szt.
· czerwone jabłko – 1 szt.
· jogurt naturalny lub wegański w stylu naturalnym – 4 łyżki
· natka pietruszki – ½ pęczka
· cytryna – ½ szt.
· pasta harissa – 3 łyżeczki (lub mieszanka przypraw harrisa)
· oliwa
· pieprz czarny mielony
· sól
Sposób przygotowania:
Kapustę i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plastry i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.
Do osobnej miseczki przekładamy jogurt, dodajemy pastę harrisa (lub mieszankę przypraw harrisa) i łączymy ze sobą.
Pulpeciki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Na każdą tortillę nakładamy porcję sałatki z czerwonej kapusty. Na warstwie sałatki układamy podsmażone pulpeciki. Wrapy zwijamy, zamykając farsz w środku. Podajemy z sosem z jogurtu i harissy.
Roślinna pasta z à la tuńczyk
Doskonałym pomysłem na finger food, które zdoła przyrządzić każdy, jest podanie chrupiącej bagietki pokrojonej w plastry i podpieczonej na grzanki z pastą kanapkową. Pasta sprawdzi się również jako dodatek do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, takich jak marchew, papryka, ogórek czy kalarepa.
Składniki:
• roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
· ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki
· kapary – 1 łyżka
· majonez tradycyjny lub wegański - 1 łyżka
· jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki
· małe czerwone cebule – 2 szt.
· małe ogórki kiszone – 2 szt.
· musztarda – 1 łyżka
· oliwa – 1 łyżka
· pieprz czarny mielony
· sól
Do dekoracji:
· świeży szczypiorek – 1 pęczek
· kapary – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę. Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.
Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Można podać ją z ulubionym pieczywem.
Dania te są proste do wykonania dla każdego, również osób bez większego doświadczenia w kuchni, a co ważne – są pyszne i podbiją serca zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso!