fit.pl mobile logo

Kolorowo… porzeczkowo…

Rosną sobie w ogródkach przydomowych i rzadko kto zwraca na nie uwagę. Kiedyś powszechnie przerabiane na dżemy i kompoty dziś odchodzą do lamusa. A szkoda!!!  
Porzeczki, choć w ostatnich latach zostały skutecznie wyparte przez cytrusy i inne owoce przywożone do Polski z zagranicy, dziś ponownie wracają do łask. Są nie tylko niezaprzeczalnym bogactwem witaminy C, ale też wdzięcznym surowcem na domowe przetwory.

Porzeczki

Nazwa porzeczki powstała po połączeniu dwóch słów – „po” i „rzece”, oznaczała bowiem roślinę rosnąca „po rzece”, czyli wzdłuż brzegów rzek i potoków. Owocem porzeczki jest kulista jagoda z resztkami okwiatu. Wśród odmian znajdują się owoce o różnych barwach. W Polsce występują odmiany o owocach: białych, czerwonych, różowych i czarnych. W naszym kraju porzeczka zajmuje ważne miejsce w uprawie roślin jagodowych – jej krzaki często bywają sadzone w ogródkach przydomowych i plantacjach.

Porzeczka czarna

Ojczyzną porzeczki czarnej jest środkowa i wschodnia Europa, ale powszechnie odmiana jest uprawiana we wszystkich regionach świata o umiarkowanym klimacie. Owoce czarnej porzeczki są najbardziej znane ze wszystkich porzeczek. Czarno-fioletowe jagody posiadają charakterystyczny słodki i winny smak. Są doskonałym owocem o przeznaczeniu deserowym, ale z powodzeniem stosuje się je także jako surowiec podczas wyrobu win – zwłaszcza tych domowych. Liście porzeczki czarnej posiadają charakterystyczny żywiczny zapach i stosowane są w ziołolecznictwie, jako środek wspomagający leczenie schorzeń dróg moczowych, nieżytów żołądka i jelit. Porzeczka czarna jest objęta na terenie Polski częściową ochroną gatunkową.

Porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona pochodzi z obszarów środkowej i wschodniej Europy, gdzie uprawiana jest już od XVI wieku. Czerwone porzeczki rosną w regularnych gronach, na których umieszczone są okrągłe i gładkie jagody o czerwonej i ciemnoczerwonej barwie. Ich smak jest dość charakterystyczny z wyraźną nutą kwaśno-gorzkawą, a nawet cierpką i dlatego nie przez wszystkich bywa lubiany. Owoce porzeczki czerwonej pojawiają się już pod koniec czerwca. W Niemczech porzeczki określa się Johannisbeere (jagody Jana), co stanowi nawiązanie do 24 czerwca, święta Jana Chrzciciela – symbolicznego początku zbiorów tego owocu.

Porzeczkoagrest

Ten krzew z rodziny agrestowatych powstał jako mieszaniec porzeczki czarnej z porzeczką amerykańską. W Polsce, ze względu na bardzo smaczne i duże owoce, ta odmiana porzeczki traktowana jest jako roślina uprawna. Owoce zbiera się nie łatwo, bowiem pędy wyposażone są w kolce i ciernie. Pierwsze owoce porzeczkoagrestu pojawiają się w lipcu i sierpniu. Są dość nietypowe, bowiem jagody niezależnie od barwy skórki (zielonej, żółtej, czerwonej) posiadają zielony miąższ z drobniutkimi pestkami. Skórka często pokryta jest gruczołkowatymi włoskami. U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.

Zdrowie na talerzu

O porzeczce czarnej mówi się, że jest jednym z najzdrowszych owoców świata. Owoce porzeczek to bogactwo witaminy C, przy czym porzeczka czarna posiada ponad 3 razy więcej  witaminy C, niż czerwona. Już porcja 50g porzeczki czarnej pozwala na pokrycie dobowego zapotrzebowania dorosłego człowieka na tę witaminę. Ponadto owoce porzeczki to także cenne źródło pektyn, garbników i antocyjanów, którym przypisuje się ogromną rolę w walce z cholesterolem i otyłością. Jod, bor, magnez oraz inne związki mineralne zawarte w porzeczkach korzystnie wpływają na pracę serca oraz uspokoją skołatane nerwy. W porzeczkach zawarte jest sporo potasu, który gwarantuje zachowanie równowagi w stężeniu jonów między przestrzeniami komórkowymi. Tym samym ułatwia prawidłowe przewodzenie i przesączanie płynów, dzięki czemu zapobiega powstawaniu obrzęków kończyn. Jony potasu są też bardzo istotne w utrzymaniu dobrej kondycji naszego układu krwionośnego. Świeże owoce mają właściwości przeczyszczające i regulujące przemianę materii.

W chorobie Alzheimera

Journal of Science Food and Agriculture przeprowadził badania, na podstawie których stwierdzono, że substancje występujące w czarnych porzeczkach mogą zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy z nowozelandzkiego Horticulture and Food Research Institute pracując na hodowli ludzkich komórek mózgowych, wykazali że zawarte w czarnych porzeczkach substancje o działaniu przeciwutleniającym, mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek mózgowych – przyczynie choroby Alzheimera. Owoce czarnej porzeczki to skarbnica antocyjanów i polifenoli – substancji obniżających tempo mutacji na poziomie komórek, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu i chroniących przed wystąpieniem chorób wieku podeszłego.

Porzeczka w kuchni

Owoce porzeczek czarnych i czerwonych są dosyć kwaśne, posiadają także bardzo charakterystyczny aromat i dlatego jako owoc deserowy cieszą się popularnością jedynie wśród smakoszy. Choć rzadko spożywa się je na surowo, stanowią doskonały surowiec do produkcji soków, kompotów, win, nalewek, dżemów, konfitur i galaretek. Znakomicie komponują się w przetworach z innymi owocami: poziomkami, malinami, truskawkami i czereśniami. Bardzo smacznym owocem deserowym jest porzeczko agrest, który nie posiada typowego, przez niektórych nielubianego, porzeczkowego smaku. Owoce odmian posiadających duże owoce poddaje się suszeniu i kandyzowaniu.


dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl

 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl