Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi kulinarne przygotowania. W Wigilię na polskim stole królują tradycyjne potrawy m.in karp, barszcz oraz śledzie. Jednak przyrządzając dania na kolejne dni świąt można postawić na ciekawe i nietypowe przepisy. Dlatego warto poszukać inspiracji i zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smakami.
2020-12-16 00:00
Udostępnij
Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.

Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii
w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.

Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!

Norwegia

Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!

Składniki:

  • 1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 pomarańcz
  • 600g brukwi
  • 300g marchwi
  • 50g masła
  • 100ml śmietany
  • 1szt. szalotki
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • 1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu
  • goździki
  • 100ml czerwonego wina
  • 200ml bulionu rybnego
  • sól i pieprz
  • ziemniaki

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje.  W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz i ułóż dorsza skórą do góry.
Piec w piekarniku przez ok. 15 minut. Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem. Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny. Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę.

archewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka. Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego. Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem. Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.


Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!

Składniki:

  • 2kg sztokfisza (suszonego dorsza) 
  • 200g boczku
  • 300ml suszonego grochu
  • 600g ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • cukier


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu.
Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.
Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut.
Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru. Ugotuj ziemniaki Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.

Hiszpania

Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie!

Składniki:

  • 200g fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 200g fileta z dorsza, bez skóry i ości
  • 400g małży norweskich, bez skorupek
  • 100g krewetek, nieobranych
  • 2cm świeżego imbiru
  • ½ szt. czerwonej papryczki chilli
  • ½ łodygi trawy cytrynowej
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 800ml bulionu rybnego
  • 50ml créme fraîche
  • 100ml śmietany 18%
  • 1szt. marchewki
  • 1szt. selera
  • szczypiorek z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • chleb razowy

Przygotowanie:
Pokroić łososia i dorsza na kawałki. Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne. Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar. Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.
Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki. Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut. Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler.
Wyjąć z zupy trawę cytrynową. Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków  warzyw. Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować. Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem razowym.

Holandia
Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.

Składniki:

  • 200g obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pomidorków cherry
  • 1szt. grejpfruta
  • 0,5 ml orzechów piniowych
  • 150g sera feta
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 2 szt. ziemniaków
  • sałata
  • świeże zioła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła. Obierz grejpfruta. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.
W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 225°C. Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą. Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia. Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z plastrami ziemniaków.