Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.
Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii
w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.
Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!
Norwegia
Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!
Składniki:
- 1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą
- 3 plastry świeżego imbiru
- oliwa z oliwek
- 1/2 cytryny
- 1 pomarańcz
- 600g brukwi
- 300g marchwi
- 50g masła
- 100ml śmietany
- 1szt. szalotki
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu
- goździki
- 100ml czerwonego wina
- 200ml bulionu rybnego
- sól i pieprz
- ziemniaki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz i ułóż dorsza skórą do góry.
Piec w piekarniku przez ok. 15 minut. Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem. Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny. Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę.
archewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka. Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego. Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem. Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.
Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!
Składniki:
- 2kg sztokfisza (suszonego dorsza)
- 200g boczku
- 300ml suszonego grochu
- 600g ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu.
Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.
Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut.
Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru. Ugotuj ziemniaki Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.
Hiszpania
Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie!
Składniki:
- 200g fileta z łososia norweskiego bez skóry
- 200g fileta z dorsza, bez skóry i ości
- 400g małży norweskich, bez skorupek
- 100g krewetek, nieobranych
- 2cm świeżego imbiru
- ½ szt. czerwonej papryczki chilli
- ½ łodygi trawy cytrynowej
- 50ml oliwy z oliwek
- 800ml bulionu rybnego
- 50ml créme fraîche
- 100ml śmietany 18%
- 1szt. marchewki
- 1szt. selera
- szczypiorek z cebulką
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- chleb razowy
Przygotowanie:
Pokroić łososia i dorsza na kawałki. Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne. Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar. Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.
Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki. Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut. Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler.
Wyjąć z zupy trawę cytrynową. Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków warzyw. Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować. Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem razowym.
Holandia
Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.
Składniki:
- 200g obranych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 200g pomidorków cherry
- 1szt. grejpfruta
- 0,5 ml orzechów piniowych
- 150g sera feta
- 80ml oliwy z oliwek
- 2 szt. ziemniaków
- sałata
- świeże zioła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła. Obierz grejpfruta. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.
W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 225°C. Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą. Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia. Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z plastrami ziemniaków.