Dlaczego warto pamiętać o lunchu?
Lunch to posiłek, który zwykle jemy między godziną 10 a 13. Zwyczaj jego przygotowywania przywędrował do Polski z krajów anglosaskich. Lunch z założenia ma być lekkim posiłkiem, który spożywa się między śniadaniem a obiadem. W naszym kraju jego odpowiednikiem jest tzw. drugie śniadanie. Z zasady lunch składa się z jednego dania i jest posiłkiem, którego zdecydowanie nie warto pomijać. Możemy z powodzeniem zaplanować go, przygotować dzień wcześniej w domu i zabrać do pracy pełnowartościowe, smaczne danie.
Lekki, pożywny lunch pozwala zaspokoić pierwszy głód, który zwykle pojawia się po kilku godzinach od zjedzenia śniadania. Dostarcza solidną porcję energii niezbędnej do dalszej pracy oraz pozwala dotrwać bez uczucia głodu do pory obiadowej, która najczęściej przypada dopiero po powrocie do domu. Lunch to także świetna okazja na integrację ze współpracownikami – warto wykorzystać go do swobodnych rozmów, zacieśniania więzi oraz relaksu. Jego spożywanie sprzyja także wypracowaniu zdrowego nawyku regularnych posiłków – dietetycy nie bez przyczyny radzą bowiem, aby starać się jeść o tych samych porach i zamiast trzech obfitych posiłków, raczej spożywać pięć mniejszych, w tym właśnie lunch.
Pomysł na lunch - na zamówienie czy z domowej kuchni?
W Polsce wiele osób decyduje się zamawiać gotowe jedzenie do biura, wychodzić na lunch do pobliskiej restauracji ze współpracownikami lub zabierać przygotowany w domu posiłek. To ostatnie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim kosztuje zdecydowanie mniej niż codzienne zamawianie lunchu w restauracji czy firmie cateringowej. Taka regularna praktyka może bowiem znacząco odciążyć domowy budżet oraz sprawić, że pod koniec miesiąca w naszej kieszeni będzie zostawało znacznie więcej pieniędzy.
Po drugie, dzięki samodzielnemu przygotowywaniu lunchu możemy mieć wpływ na to, co jemy oraz dostosować menu lunchowe do aktualnych potrzeb i gustów kulinarnych. Jednego dnia mogą to być kanapki, innego sałatka, a jeszcze innego domowa zupa. Zastanawiając się dzień wcześniej nad tym, co mamy ochotę zjeść na drugie śniadanie, możemy wykorzystać dowolny pomysł na lunch i samodzielnie przygotować smakowite danie, które zabierzemy ze sobą do pracy i zjemy w czasie przerwy.
Samodzielne planowanie posiłków to także świetna propozycja dla osób, które kochają gotować i poszukują pretekstu, aby robić to jeszcze częściej. Przygotowanie lunchu nie wymaga dużo czasu, dostarcza za to całkiem sporo satysfakcji oraz daje możliwość doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Pozwala mieć także wpływ na to, co jemy oraz z jakich składników korzystamy – rzecz, nad którą zupełnie nie mamy kontroli w przypadku zamawiania gotowych dań.
Rekomendowane pomysły na lunch do pracy
Osoby, które chciałyby jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji spróbować swoich sił w przygotowywaniu domowych posiłków, mają do dyspozycji całe morze pomysłów na lunch. Znaleźć je można w internecie, który jest prawdziwą skarbnicą inspiracji dla każdego miłośnika gotowania. Specjalnie z myślą o poszukiwaczach propozycji kulinarnych na drugie śniadanie, przygotowaliśmy trzy sprawdzone pomysły na lunch do pracy, które zdecydowanie warto wypróbować. Każdy z nich jest szybki w wykonaniu, nie wymaga szczególnych zdolności ani poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Poradzi sobie z nim każda osoba, która lubi gotować, a jeszcze bardziej lubi jeść. Oto nasze pomysły na lunch do pracy!
Korzenne pancakes z owocami
Pancakes, czyli naleśniki na grubszym cieście, to świetny pomysł na lunch dla miłośników słodkich drugich śniadań. Są szybkie w wykonaniu, pożywne oraz bardzo smaczne. Oto, czego potrzeba do ich przygotowania w domowej kuchni: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szklanka mleka migdałowego, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do owsianki, 2 łyżki syropu klonowego, olej do smażenia i wybrane owoce.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą, dość gęstą masę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy grubsze naleśniki, aż z obu stron się zarumienią. Gotowe pancakes układamy w pojemniku lunchowym, polewamy syropem klonowym i układamy ulubione owoce. Pomysł ma lunch jest gotowy do wypróbowania!
Omlet z szynką, papryką, szpinakiem i żółtym serem
Jednym ze sprawdzonych, zawsze aktualnych pomysłów na lunch, jest klasyczny omlet. Możemy przygotować go rano, tuż przed wyjściem do pracy i zjeść ze smakiem w przerwie. Nasza wariacja klasycznego omletu to wersja wytrwana. Do jej przygotowania potrzebne będą: 4 jajka, masło klarowane, por, szynka, pół papryki, garść liści szpinaku, 100 g sera żółtego tartego, przyprawa do jajek.
W misce roztrzepujemy jajka, podsmażamy na patelni szynkę, pora, paprykę i szpinak – po chwili zalewamy je masą jajeczną, mieszamy i przykrywamy. Kiedy omlet będzie gotowy, posypujemy go po wierzchu żółtym serem i pozostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem. Gdy ser się rozpuści, składamy omlet na pół i przekładamy go do lunchboxa.
Sałatka z łososiem i granatem
Sprawdzone pomysły na lunch nie mogłyby się obyć bez lekkiej sałatki. Nasza propozycja to wyjątkowa sałatka z łososiem i granatem – pożywne danie lunchowe, które idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni. Do jej przygotowania potrzebne będą: 300 g filetu z łososia, sok z połowy cytryny, limonki i pomarańczy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżki cukru, sól, suszona bazylia, pieprz biały, 200 g rukoli, granat i bagietka.
W misce mieszamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i bazylię. Kroimy łososia w cienkie plastry i układamy na talerzu – polewamy marynatą. Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i cukier, gotujemy aż cukier się rozpuści a całość zgęstnieje, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Rukolę układamy w misce z pestkami granatu, polewamy dressingiem i mieszamy. Serwujemy z bagietką i łososiem.
Te i inne smaczne przepisy znajdziesz w dziale przepisy na lunch na doradcasmaku.pl