Marchewka w codziennej diecie - doceń ją!

Ten pomarańczowy korzeń, to prawdziwa bomba witaminowa. Warto go jeść ze względu na zdrowie, smukłą figurę i urodę. Marchewka chroni wzrok, jest małokaloryczna i utrwala opaleniznę, dlatego nie może jej nigdy zabraknąć w naszym menu
fit.pl
2010-05-27 00:00
Udostępnij
Marchewka w codziennej diecie - doceń ją!

Marchewka, to jedno z najbardziej popularnych warzyw, które można spotka w każdej kuchni świata. Jest dodawana głównie do zup razem z porem, pietruszką i selerem; można z niej zrobić sok, przecier,  sos,  kisiel, ciasto, ale jej królestwem są przede wszystkim surówki i sałatki.

Można ją jeść na surowo (i wtedy jest najbardziej wartościowa) lub poddać obróbce termicznej (ugotowana jest lżejsza w trawieniu). Mrożonki są tak samo bogate w składniki odżywcze jak świeża jarzyna.

Marchewka ma delikatny, słodkawy posmak, jest twarda, chrupiąca i nie zostawia brzydkiego zapachu w buzi, ani w czasie gotowania. To pierwsze warzyw, którego smak poznaje małe dziecko.


Zalety pomarańczowego korzenia:

  • bogactwo witamin – znajdziemy w niej witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP
  • źródło składników mineralnych – zawiera wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt
  • błonnik – dzięki niemu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, usuwa toksyny z organizmu
  • zapobiega chorobom jelita grubego
  • ma właściwości antyrakowe
  • wzmacnia odporność, chroni przed drobnoustrojami
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • beta karoten - wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę, poprawia ostrość widzenia
  • jest niskokaloryczna; sprzyja odchudzaniu i lekkostrawnej diecie