Marchewka, to jedno z najbardziej popularnych warzyw, które można spotka w każdej kuchni świata. Jest dodawana głównie do zup razem z porem, pietruszką i selerem; można z niej zrobić sok, przecier, sos, kisiel, ciasto, ale jej królestwem są przede wszystkim surówki i sałatki.
Można ją jeść na surowo (i wtedy jest najbardziej wartościowa) lub poddać obróbce termicznej (ugotowana jest lżejsza w trawieniu). Mrożonki są tak samo bogate w składniki odżywcze jak świeża jarzyna.
Marchewka ma delikatny, słodkawy posmak, jest twarda, chrupiąca i nie zostawia brzydkiego zapachu w buzi, ani w czasie gotowania. To pierwsze warzyw, którego smak poznaje małe dziecko.
Zalety pomarańczowego korzenia:
- bogactwo witamin – znajdziemy w niej witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP
- źródło składników mineralnych – zawiera wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt
- błonnik – dzięki niemu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, usuwa toksyny z organizmu
- zapobiega chorobom jelita grubego
- ma właściwości antyrakowe
- wzmacnia odporność, chroni przed drobnoustrojami
- chroni przed wolnymi rodnikami
- beta karoten - wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę, poprawia ostrość widzenia
- jest niskokaloryczna; sprzyja odchudzaniu i lekkostrawnej diecie