fit.pl mobile logo

Niebieska żywność - poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata!

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko.

Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze1 – jest więc w czym wybierać! Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują2, że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.

Dodatkowo, w porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu, połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka, co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

 Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!

Smażone krewetki królewskie
Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów. Zaskocz swoich znajomych, przyrządzając to proste i zdrowe danie od australijskiego szefa kuchni Lucasa Glanville`a!
CO WIESZ O KREWETKACH?
Krewetki to podstawowy składnik wielu kuchni regionalnych w różnych zakątkach świata. Są popularne ze względu na smak i różnorodność gatunkową. Dzikie krewetki poławiane są na całym świecie: w Atlantyku, Pacyfiku, Oceanie Arktycznym oraz Oceanie Indyjskim.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 12 dużych obranych i oczyszczonych krewetek królewskich z certyfikatem MSC
• 1 fenkuł (koper włoski) pokrojony w plasterki
• 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
• 200 g małych ziemniaków ugotowanych na parze
• 8 zielonych szparagów, pokrojonych
• 100 g zielonej fasolki ugotowanej na parze
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 60 ml oliwy extra virgin
• Sok z 1 cytryny
• 20 ml wody
• Sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy, a następnie przyprawione krewetki. Smaż na małym ogniu do uzyskania koloru po obu stronach.
2. W misce wymieszaj pokrojony fenkuł, czerwoną cebulę, szparagi oraz fasolkę.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj taką samą ilość soku z cytryny, oliwy, musztardy francuskiej i wody. Dopraw solą i pieprzem.
4. Ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż na talerz. Sałatkę polej dressingiem i wyłóż na ziemniaki.
5. Ułóż podsmażone krewetki na sałatce i polej je odrobiną dressingu.

Pieczony sandacz
CO WIESZ O SANDACZU?
Lekki i delikatny sandacz jest popularnym w Europie daniem rybnym, szczególnie w państwach skandynawskich.
Sandacz zamieszkuje wody słodkie, takie jak głębokie jeziora, stawy, kanały i rzeki, jak również słonowodne (np. Morze Kaspijskie, Bałtyk). Występuje głównie w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.
UWAGA: Jeśli masz problem z kupieniem certyfikowanego sandacza MSC ze zrównoważonych połowów, do tego dania możesz śmiało wykorzystać inne białe ryby np. dorsza, morszczuka, mirunę czy czarniaka (dorsza czarnego).

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
• 1 cały sandacz z certyfikatem MSC (lub inna ryba biała np. dorsz) o wadze ok. 1,5-2 kg
• 100 g masła
• 100 ml wytrawnego białego wina
• ½ cytryny
• 2 szalotki
• Sól
• 2 dymki
• 1 fenkuł (koper włoski)
• 4 kawałki chleba na zakwasie
• 600 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ułóż rybę w folii w naczyniu żaroodpornym. Zawiń rogi folii. Masło pokrój na małe kawałki, a szalotki na 4-5 kawałków i dodaj do ryby.
2. Podziel fenkuł i cytrynę na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na 2-3 części. Dodaj wszystko do ryby. Następnie posyp rybę solą i polej białym winem.
3. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut. Ryba powinna mieć wewnętrzną temperaturę 50-55°C (jeśli przygotowujesz inną rybę, należy odpowiednio zmienić czas pieczenia).
4. Pokrój drobno dymkę i posyp nią upieczoną rybę.
5. Podawaj prosto z naczynia żaroodpornego, maczając chleb w sosie.

Morszczuk po baskijsku
Zdrowa potrawa z morszczuka z klasycznymi dodatkami z północnej Hiszpanii. Przepis brytyjskiego pisarza i restauratora Mitcha Tonksa.
CO WIESZ O MORSZCZUKU?
Morszczuk jest jedną z najzdrowszych ryb, ponieważ jego delikatne mięso zawiera mało tłuszczu przy dużej zawartości fosforu i wapnia – mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju układu kostnego.
Morszczuki poławiane są na Atlantyku i Pacyfiku.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• ½ suszonej papryczki chilli
• 4 filety z morszczuka z certyfikatem MSC (ok. 180–200 g każdy), ze skórą
• 100 ml oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
• 20 ml dobrej jakości sosu agrodolce (np. biały ocet balsamiczny)
• 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
• Sól
Sos Romesco
• 4 suszone papryczki chili
• 100 g blanszowanych migdałów (całe migdały)
• 6 obranych ząbków czosnku
• 12 pieczonych papryczek piquillo
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
• 25 ml octu sherry
• 100 ml oliwy z oliwek
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone papryczki chili, potrzebne do ryby i sosu, mocz w osobnych miseczkach przez 10 minut, następnie odsącz i usuń pestki.
2. Sos: umieść migdały i 4 namoczone papryczki chili w blenderze i miksuj, aż będą grubo posiekane. Dodaj czosnek, pieczone papryki oraz przyprawy i ponownie zmiksuj. Dodaj ocet, oliwę z oliwek (zostaw 1 łyżkę na później) i szczyptę soli, a następnie miksuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
3. Na dużą patelnię żaroodporną wlej odłożoną wcześniej oliwę. Filety z morszczuka smaż skórką do dołu na lekko złoty kolor. Obróć, a następnie włóż patelnię do piekarnika na ok. 5 minut.
4. Namoczone suszone papryczki chili pokrój na małe plasterki. Podgrzej czosnek w odrobinie oliwy, dodaj pokrojone chili i szczyptę soli. Gotuj delikatnie przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj odrobinę octu oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Wyjmij rybę z piekarnika. Wyłóż filety na talerz i zdejmij skórkę. Polej odrobiną sosu czosnkowego i podawaj z łyżką sosu Romesco.

Mule w śmietanie po norwesku
Pyszny norweski przepis na mule ze zrównoważonych połowów, według fińskiego eksperta sushi, Jespera Björkella.
CO WIESZ O MULACH?
Miękkie mięso małży (MULI, OMUŁKÓW) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety.
Omułki jadalne występują głównie we wschodnim i północnym Atlantyku, a jedne z najbardziej znanych łowisk znajdują się w Morzu Białym. Można je również znaleźć na północnym Pacyfiku.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
• 3 łyżki masła
• 2 posiekane szalotki
• 200 ml białego wina
• 1 kg muli (małży, omułków) z certyfikatem MSC
• 300 ml śmietany „double cream” lub kremówki
• 3 łyżki startego chrzanu
• 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub pietruszki) i dodatkowo do dekoracji
• Biały pieprz
• Sól
• 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
1. Umyj i oczyść małże pod zimną wodą. Jeśli jakieś małże są otwarte, mocno uderzaj nimi o bok durszlaka lub miski – powinny się natychmiast zamknąć. Nie używaj tych, które są otwarte lub mają pęknięte i połamane muszle.
2. Rozpuść masło w rondelku, dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 2-4 minuty. Uważaj, aby nie przypalić.
3. Dodaj wino i małże. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Wyciągnij małże i oddziel te, które się nie otworzyły.
4. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, chrzan i koperek (lub pietruszkę) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj pieprz, sól i szczyptę cukru. Unikaj gotowania pieprzu, ponieważ sos może stać się gorzki.
5. Małże polej sosem i udekoruj posiekanym koprem (lub pietruszką). Podawaj z młodymi ziemniakami lub świeżym makaronem.

PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl