Czasami trudno jest nam znaleźć wolną chwilę, by przygotować śniadanie. Chcemy zdążyć do szkoły, na uczelnię czy do pracy, a zjedzenie pełnowartościowego posiłku schodzi na dalszy plan. Tymczasem rozpoczęcie dnia od pysznej kanapki z różnorodnymi dodatkami albo jajecznicy w tradycyjnym wydaniu z pewnością doda nam energii. Warto zatem znaleźć chwilę na przygotowanie śniadania z wykorzystaniem łatwo dostępnego pieczywa z sieci handlowych, które występuje w niezliczonej liczbie wariantów, a jakością wcale nie odbiega od tego rzemieślniczego.
Kanapka z ziemniaczaną tortillą
- Tortilla kojarzy się nam głównie z cienkim, pszennym lub kukurydzianym plackiem, ale w Hiszpanii jest to połączenie ziemniaków i jaj. Taki właśnie duet wskoczy do tej chrupiącej bagietki – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
• półbagietka
• młode ziemniaki
• masło klarowane
• jajka
• kilka plasterków szynki Serano
• ser dojrzewający
• dojrzałe pomidory
• ocet jabłkowy
• olej rzepakowy
• sól, pieprz czarny
Zacznij od starcia pomidorów na tarce (na grubych oczkach). Możesz także użyć blendera, ale starte pomidory mają wyczuwalny miąższ. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną oleju. Ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Kiedy tylko ziemniaki się usmażą, na drugiej patelni z masłem klarowanym wlej rozkłócone jajka. Od razu dodaj ziemniaki, ser tarty i pokrojoną szynkę. Całość zamieszaj i zapiecz. Bagietkę przekrój na pół, do środka włóż tortillę ziemniaczaną i przykryj drugą połówką. Pomidory podaj w kubku do picia lub jako sos w miseczce obok.
Jajecznica ze skwarkami
- Jajecznica wydaje się banalnym daniem śniadaniowym, ale ta, którą pamiętam z dzieciństwa, jest bardzo aksamitna i delikatna. Głównie za sprawą mleka, które nadaje jej lekkości – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
• bułka ziemniaczana
• jajka
• słonina lub boczek wędzony surowy
• mleko
• sól, pieprz czarny
• olej rzepakowy
• szczypiorek
Bułkę ziemniaczaną pokrój w plastry i przesmaż na chrupiąco na oleju z dodatkiem soli. Na patelni wysmaż słoninę lub boczek wędzony na chrupiące skwarki. Kiedy tylko skwarki będą gotowe, wymieszaj jajka z mlekiem (100 ml mleka na 2 jajka), dopraw pieprzem, solą i wylej na patelnię. Smaż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jajecznicę wylej na chrupiące grzanki z bułki ziemniaczanej. Posyp obficie szczypiorkiem. Smacznego!
Bułka z wędzonym pstrągiem
- Kiedy tylko pojawiają się na straganie, od razu są pomysłem na śniadanie, obiad, kolację czy przystawkę. Myślę o szparagach… Tych zielonych, chrupiących i pysznych – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
• bułka pieczona na kamieniu
• szparagi zielone
• pstrąg wędzony
• jogurt grecki
• serek kremowy
• jajko
• masło klarowane do smażenia
• szczypiorek, koperek
• ser dojrzewający
Na maśle przesmaż szparagi, a te grubsze przekrój wzdłuż. Posyp solą i czarnym pieprzem. Bułki pokrój na kromki, panieruj w jajku wymieszanym z serem dojrzewającym, solą i pieprzem. Smaż do uzyskania chrupkości. Następnie wymieszaj serek kremowy, gęsty jogurt, koperek i pstrąga porwanego na kawałki. Wyłóż na chrupiące grzanki, a na wierzch połóż szparagi i posyp szczypiorkiem.
Domowa pajda ze smalcem z fasoli
- Smalczyk, ach ten smalczyk! Kto nie jadł go na solidnej kromce pieczywa z dodatkiem pachnącego majeranku, smażonej cebulki i ogórków kiszonych? By ożywić wspomnienia, postanowiłem przygotować kanapkę ze smalcem, ale nie mięsnym, tylko z fasoli – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
• bułka sandwini
• fasola biała w puszce
• cebula biała
• cebula czerwona
• majeranek świeży
• kminek, cząber
• orzechy włoskie
• olej rzepakowy do smażenia
• sól, pieprz czarny
• ogórki kiszone
• śmietana 18%
• majonez
• chrzan tarty
Na oleju przesmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pamiętając o posypaniu jej w trakcie smażenia solą i cukrem - dzięki temu ładnie będzie się karmelizować. Pod koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, które będą pełniły rolę skwarek. Fasolę odcedź z zalewy i zmiksuj z majerankiem, kminkiem i cząbrem. Dopraw intensywnie czarnym pieprzem. Wymieszaj z cebulą i orzechami, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie wymieszaj razem majonez, śmietanę i chrzan. Ogórki pokrój w plasterki. Na pieczywo wyłóż solidną porcję smalczyku. Połóż plasterki ogórka i polej wszystko sosem chrzanowym.
Bułka z wędzonym serem
- W naszych jadłospisach zawsze będą dobrze się kojarzyć dwa smaki: wędzony i kwaśny. Tym razem zachęcam do przygotowania kanapki o wędzonym smaku sera solankowego, który znakomicie pasuje do naszych tradycyjnych ogórków kiszonych – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
• bułka z pradawnej odmiany pszenicy
• ser wędzony solankowy
• ogórki kiszone
• miód wielokwiatowy
• musztarda francuska z ziarnami gorczycy
• papryka świeża
• olej rzepakowy
• koper, szczypiorek
• sałata rzymska
• korzeń chrzanu
• ocet jabłkowy
• pieprz czarny, sól
Paprykę pokrój w kostkę i wysmaż na miękko na oleju rzepakowym, dodając sól, pieprz czarny i ocet jabłkowy do smaku. Ogórki pokrój w plasterki, wymieszaj z koperkiem i świeżo startym chrzanem. Musztardę wymieszaj z miodem na jednolity sos, dodając łyżkę ciepłej wody. Bułkę przekrój na pół – możesz ją podpiec dla większej chrupkości w piekarniku lub na patelni. Posmaruj smażoną papryką, wyłóż porcję sałaty, plastry sera solankowego, ogórki kiszone z koperkiem i polej sosem z musztardy. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Smacznego!