Smak i wartości odżywcze
Chrupiące rzodkiewki, marchewki i młode ziemniaki, jędrne pomidory oraz mnóstwo aromatycznych sałat i ziół, takich jak szczypiorek czy natka pietruszki – to smaki, które pomogą wzbogacać przyrządzane dania. Sezon na te warzywa trwa 2-3 miesiące od marca do maja/czerwca. Młode odmiany warzyw są wartościowym źródłem substancji odżywczych i witamin, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego też, podobnie jak pozostałe warzywa, nowalijki mogą stanowić element zrównoważonej codziennej diety, opierającej się na minimum 5 porcjach warzyw i owoców. Co więcej, taką codzienną porcję mogą stanowić również soki z ulubionych owoców bądź warzyw – już szklanka soku dziennie (ok. 200 ml) pomoże uzupełnić dietę w potrzebne mikro i makroelementy oraz antyoksydanty niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Bezpieczna uprawa nowalijek
Nowalijki możemy uprawiać samodzielnie w przydomowym ogródku, a nawet w doniczce na parapecie, jednak wiele osób zastanawia się, jak uprawiane są one na skalę przemysłową, skoro dostępne są często już w przedwiośniu, kiedy to temperatura nie jest zbyt wysoka, a nasłonecznienie ograniczone. Otóż warzywa te hodowane są przeważnie za pomocą metody określanej jako uprawa przyspieszona, głównie na mieszance torfu lub ziemi kompostowej. Określenie „przyspieszona” może kojarzyć się z nie do końca naturalnym procesem. Jednak taka uprawa jest w pełni bezpieczna – nie ma nic wspólnego z nadmiernym nawożeniem albo zwiększoną ilością środków ochrony roślin. Roślina otrzymuje tylko tyle substancji potrzebnych do wzrostu, ile jest w stanie przyjąć. Dlatego nieuzasadnione są obawy, że nowalijki są „przenawożone” lub ich wzrost jest sztucznie przyspieszany.
Prawidłowe przechowywanie nowalijek
Sięgając po ulubione nowalijki wybierajmy te jak najświeższe – nie powinny być zwiędnięte ani uszkodzone, mieć przebarwień czy nalotów. Kupujmy je na bieżąco bez robienia zapasów. Jeżeli nie spożyjemy kupionych warzyw od razu, powinniśmy zwrócić uwagę na ich prawidłowe przechowywanie – najlepiej w lodówce owinięte wilgotną czystą ściereczką – unikajmy natomiast trzymania ich w szczelnych, foliowych torebkach. Właściwe przechowywanie nowalijek jest istotne, aby móc w pełni korzystać z ich cennych właściwości i wraz z początkiem wiosny zadbać o nasz organizm dostarczając porcji cennych witamin i składników mineralnych w postaci młodych warzyw.