Odkryj smaki jesieni - przepisy na dania z grzybami

Kurki, prawdziwki, podgrzybki i kanie. Schyłek lata to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania z grzybami w roli głównej i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać!
2019-09-20 00:00
Udostępnij
Odkryj smaki jesieni - przepisy na dania z grzybami

Jesień pachnąca grzybami

Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów. Smażone, duszone lub marynowane – w każdej wersji smakują wyśmienicie, a ich wyjątkowy smak sprawia, że są nieocenionym składnikiem wielu potraw - przekąsek, zup i dań obiadowych. Warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować potraw z leśnymi smakołykami w roli głównej. Oto kilka inspiracji.

Tarta z leśnymi grzybami

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 100 g leśnych grzybów
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
  • 150 g pieczarek
  • 40 g masła
  • 30 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie nadzienia:
Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol i posypujemy startym żółtym serem.

Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym

gyros

Składniki:

  • 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka marki Konspol
  • pieczarki
  • prawdziwki
  • kurki
  • cebula szalotka
  • 200 ml śmietany 30%
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • ząbek czosnku
  • olej roślinny

Przygotowanie:
Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną koskę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka firmy Konspol pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy.
Smacznego!

Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami

ziemniak

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
  • 5 -6 większych podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • starty ser żółty do posypania

Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol w kostkę. Przez chwilę podsmażamy całość na maśle, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy jeszcze 10 minut. W dalszej kolejności szykujemy ziemniaka – wydrążamy go do kształtu miseczki, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nakładamy przygotowany wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaka posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Pieczona kiełbasa w sosie pieczarkowo-borowikowym z pietruszką

kielbasa

Składniki:

  • ok. 30 dag pieczarek
  • 5-6 borowików
  • Kiełbasa Śląska z kurczaka marki Konspol
  • 1 cebula
  • wiązka natki pietruszki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i borowiki. Kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol układamy w osobnym garnku. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz podsmażone grzyby z cebulą. Całość zalewamy wodą (do zakrycia kiełbasy) i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Następnie w zimnej wodzie (około ¾ kubka) rozpuszczamy łyżkę mąki, mieszamy, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy kiełbasę posiekaną natką świeżej pietruszki.