Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na niebanalne zupy, które oczarowują nie tylko swoim wyśmienitym smakiem, ale również wyjątkowym wyglądem. Pięknie podane i z dużą ilością dodatków – z pewnością będą doskonałą alternatywą dla pysznych, aczkolwiek zbyt często pojawiających się na naszych stołach, rosołu czy zupy pomidorowej.
Zupa tajska z awokado
Zupa ta będzie idealną propozycją dla miłośników orientalnej kuchni. Awokado, kolendra i chili nadają jej niezwykłego aromatu.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Łyżka masła
- Awokado
- Papryka czerwona
- ½ litra bulionu mięsnego
- Cebula
- Kukurydza z puszki marki Sandra
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Kolendra
- Papryczka chili
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w większą kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Podajemy z dużą ilością kolendry i pokrojoną w trójkąty tortillą.
Clam chowder z Luizjany
Tradycyjny clam chowder to zupa, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jej bazą są małże (prawie każdy ich rodzaj, poza omułkami). Poniżej prezentujemy odmianę powstałą w Luizjanie – z dodatkiem papryki i pikantnych przypraw.
Składniki:
- 0,5 kg małży białych (można również użyć sercówek lub brzytw)
- Kilka sztuk krewetek tygrysich
- Papryka czerwona
- Puszka kukurydzy marki Sandra
- 2 małe szalotki
- 50 g boczku wędzonego
- Kilka łyżek śmietanki kremówki
- Kilka ziemniaków
- Łyżka masła
- Papryczka chilli
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Małże myjemy i płuczemy w osolonej wodzie. Te, które otworzyły się w trakcie tego procesu wyrzucamy. Umyte małże wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu samych małży. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do momentu, aż małże się otworzą. Boczek kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z posiekaną szalotką, pokrojoną w paski papryką i kukurydzą. Dodajemy odcedzony wywar, który powstał w trakcie gotowania małż. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z papryczką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy śmietankę i małże (w muszlach).
Zupa fasolowa
Gęsta i aromatyczna zupa fasolowa to z pewnością kulinarne wspomnienie z niejednego polskiego domu. Poniżej przepis na jej szybszą wersję – bez namaczania fasoli.
Składniki:
- Puszka fasoli białej Cannellini marki Sandra
- 250 g wędzonego boczku
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ litra bulionu wołowego
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Majeranek
- 2 duże ziemniaki
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy i majeranek.
Smacznego!