Olej z awokado - jakie właściwości?
Awokado to owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Olej z awokado z linii Oleje Świata otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno - co ważne, toczy się go z miąższu, a nie z pestek, jak w przypadku większości olejów. Kusi bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych.
Zawartość bioaktywnych fitozwiązków w surowym oleju z awokado jest zbliżona do składu świeżego owocu. 80-85 proc. kwasów tłuszczowych w oleju z awokado to tłuszcze nienasycone, a zdecydowaną większość stanowi kwas oleinowy - tłuszcz jednonienasycony o potwierdzonym korzystnym wpływie na serce i układ krążenia.
Obok cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszczów, olej z awokado zawiera szereg witamin:
- witaminy z grupy B - stabilizują pracę układu nerwowego i poprawiają nastrój,
- witaminę E - zapewnia zdrowy wygląd skóry oraz sprzyja leczeniu chorób dermatologicznych i hamuje procesy starzenia,
- witaminę A - niezbędną w procesie widzenia, wzmacniającą układ odpornościowy,
- biotynę (witamina H, B7) - potrzebną do utrzymania dobrej kondycji skóry i włosów, bierze udział we wspomaganiu przemiany materii,
- witaminę K - odpowiadającą za właściwą krzepliwość krwi,
- a także magnes, potas, krzem i fosfor. Zawarta w nim luteina zapobiega rozwojowi chorób oczu - redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy oraz pozytywnie wpływa na widzenie oraz chroni oczy. Dzięki temu spożywanie oleju z awokado zapewnia piękny wygląd oraz harmonijną pracę całego organizmu.
Oleje Świata to linia wysokiej jakości olejów ze wszystkich stron świata. Powstają ze starannie wyselekcjonowanych nasion, owoców i pestek metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu zachowują cenne składniki odżywcze, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są smaczne i aromatyczne. Oleje stanowią doskonały składnik sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw oraz innych potraw na zimno. Sprawdzą się także jako dodatek do lodów, ciast, ryżu i deserów owocowych. W kolekcji Oleje Świata znajdują się także oleje rafinowane, które doskonale nadają się do stosowania na ciepło, również do smażenia i duszenia, pozwalając zachować naturalny smak potraw.