Najnowsze badania naukowców z Kanady i Kamerunu donoszą, że orzechy nerkowca mogą uchronić przed cukrzycą typu 2
fit.pl
2010-07-21 00:00
Udostępnij
Orzechy nerkowca a cukrzyca
Cukrzyca typu 2 to zaburzenie w metabolizmie glukozy. Jej powstanie różni się od cukrzycy typu 1, która pojawia się w efekcie zniszczenia przez układ odporności wysepek trzustki produkujących insulinę, tj. hormon regulujący poziom glukozy we krwi. Natomiast w cukrzycy typu 2 tkanki organizmu są mniej wrażliwe na sygnały przekazywane przez insulinę, w wyniku czego nie wchłaniają odpowiedniej ilości glukozy. W wyniku tego we krwi utrzymuje się zbyt wysoki poziom cukru, prowadzący do wielu niebezpiecznych powikłań.

Cukrzyca typu 2 rozwija się powoli. Jest ściśle związana ze złymi nawykami żywieniowymi oraz brakiem ruchu i aktywności fizycznej. U osób, u których zaczynają się problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi można jeszcze zapobiec rozwojowi choroby lub znacznie ją opóźnić poprzez wprowadzenie zdrowej diety, zrzucenie zbędnych kilogramów i regularny ruch.

Badania naukowców z Kanady i Kamerunu potwierdzają, że pomocne w walce z cukrzyca typu 2 może być ekstrakt z nerkowca. Naukowcy sprawdzili ekstrakt z liści, kory, nasion, a także owocu – czyli jabłka nanerczowego.

Produkty z nerkowca są od dawna używane w medycynie tradycyjnej różnych krajów, do łagodzenia stanów zapalnych oraz poprawy metabolizmu glukozy u chorych na cukrzycę.
Najnowsze testy wykazały, że tylko wyciąg z orzechów nerkowca (czyli nasion) w znacznym stopniu pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni, co oznacza, że poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ekstrakty z innych części rośliny nie dają podobnego efektu.

Jak ocenia jeden z autorów badań Pierre S. Haddad, profesor farmakologii na Uniwersytecie w Montrealu, wyniki te sugerują, że niektóre naturalne składniki diety mogą posłużyć w przyszłości do stworzenia nowych doustnych leków na cukrzycę.

PAP Nauka w Polsce

www.fit.pl