Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie
2020-01-10 00:00
Udostępnij
Pasztet wegetariański

Składniki (forma keksówka):

  • 500 g marchewki (obranej)
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
  •  3 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki papryki słodkie
  • 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2–3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.

3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.

4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.