Prawidłowe żywienie polega nie tylko na zaspokajaniu potrzeb organizmu na energię i składniki odżywcze, lecz uwzględnia także

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
Występowanie tych dwóch elementów jednocześnie w naszym typowym żywieniu, po upływie dłuższego czasu doprowadza do pogorszenia stanu zdrowia, obniżenia sprawności fizycznej i psychicznej. Najbardziej niekorzystnym z nich jest niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków spożywanych w ciągu dnia. Jak wykazują badania krajowe blisko 50% dorosłych Polaków przystępuje do pracy bez spożycia pierwszego śniadania.
A to bardzo zły nawyk. Każdego ranka nasz organizm budzi się do życia. Zaczyna się nowy dzień wytężonej pracy. Bardzo dużym błędem dietetycznym jest rozpoczynanie dnia na deficycie energetycznym. Organizm strawił w ciągu nocy wszelkie produkty spożywcze zjedzone wczoraj. Zmuszanie ustroju do pracy z zupełnie pustym żołądkiem jest dla niego sporym dużym obciążeniem. To prawie tak samo jak wymaganie od samochodu jazdy na pustym baku. Dochodzi wówczas do spadku poziomu glukozy we krwi, a co za tym postępuje zmniejszenia wydajności pracy. Jako jedyny posiłek przed obiadem, nierzadko dopiero po kilku godzinach pracy, spożywa się suchy prowiant w postaci kanapki z wędliną lub serem, popijany herbatą, bez dodatku owoców i warzyw. Gorący posiłek w postaci obiadu następuje dopiero w domu, w późnych godzinach popołudniowych lub wieczornych. Niewłaściwym jest też spożywanie posiłków w pośpiechu, niekiedy na stojąco, często w nieodpowiednich warunkach oraz pojadanie słodyczy pomiędzy zasadniczymi posiłkami w ciągu dnia.
Wzorowe śniadanie
Jako najistotniejszy posiłek dnia śniadanie powinno dostarczać wszystkich składników niezbędnych do wystartowania pracy organizmu. W odpowiednich ilościach i wzajemnych proporcjach zawierać białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Tych ostatnich po zimie bardzo często brakuje naszemu organizmowi. Ale wiosną mamy okazję nadrobić wszelkie braki witaminowo – mineralne w naturalny sposób. |
[-------]
Zwyczaje żywieniowe
Rozłożenie posiłków w ciągu dnia zależy od zwyczajów żywieniowych w danym rejonie świata, które często są sprzeczne z zasadami fizjologii żywienia. Na przykład w krajach anglosaskich główny posiłek spożywa się w godzinach wieczornych, natomiast w krajach Europy Środkowej, także i u nas – o porze południowej (tzw. lunch) lub w godzinach popołudniowych, co jest bardziej prawidłowe. Niestety zachodni zwyczaj spożywania obiadu w porze wieczornej zaczyna przyjmować się i w Polsce.
A co na to fizjologia?
Obfity obiad łącznie z kolacją doprowadza do przeładowania żołądka i powstawania zaburzeń snu. Poza tym sami stwarzamy sobie świetne tendencje do powstawania otyłości, gdyż niemożliwe jest spalenie dużej ilości pokarmu, skoro w niedługim czasie po spożyciu idziemy spać. Organizm, który cały dzień pozostaje w stanie głodzenia, wieczorem stara się odłożyć jak najwięcej zapasów

Fizjologia udowodniła też, że spożywanie większej liczby posiłków tj. 4-5 w ciągu dnia umożliwia lepsze wykorzystanie białka z diety. Spożywanie białka w 1 lub 2 posiłkach powoduje, że zostaje ono zużyte na cele kataboliczne – ulega utlenieniu w celu uzyskania energii. Nie jest zaś przeznaczane na cele anaboliczne (budulcowe) – jak być powinno.
[-------]
Jak powinno być?
Jak widać najbardziej korzystne jest rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia na 4 lub 5 posiłków, spożywanych powoli i w odpowiedniej atmosferze.
Procentowy rozdział całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne
posiłki dla diety 2300 kcal.
Rodzaj posiłków | 3 posiłki w ciągu dnia | 4 posiłki w ciągu dnia | 5 posiłków w ciągu dnia |
I Śniadanie % Kcal |
30-35 690-805 |
25-30 575-690 |
25-30 575-690 |
II Śniadanie % Kcal |
- |
5-10 115-230 |
5-10 115-230 |
Obiad % Kcal |
35-40 805-920 |
35-40 805-920 |
30-35 690-805 |
Podwieczorek % Kcal |
- |
- |
5-10 115-230 |
Kolacja % Kcal |
25-30 575-690 |
25-30 575-690 |
15-20 345-460 |
Jesteś wyjątkowy
Nie ma drugiej takiej osoby jak Ty. Istnieje wiele zasad, które odnoszą się do wszystkich przedstawicieli gatunku ludzkiego – np. każdy potrzebuje witamin, ale rzeczywista niezbędna ilość niezbędna dla dobrej kondycji różni się w zależności od osoby. Zależna jest od ewolucyjnej dynamiki, dzięki której odziedziczyłeś po rodzicach mocne i słabe strony, i od oddziaływania środowiska na geny. Te skomplikowane interakcje różnych czynników odpowiedzialne są za to, że każdy człowiek jest swoistą indywidualnością pod względem biochemicznym. Dlatego każdy z nas powinien sprawdzić czy powszechnie zalecane przez dietetyków zasady racjonalnego żywienia mu służą. A jeżeli okaże się, że nie, to musi wypracować własne założenia dietetyczne, które zagwarantują mu dobre samopoczucie i zdrowie. Oczywiście mamy tu na myśli dobro organizmu, a nie lenistwo i wygodę.
A.C-K
www.fit.pl