1.) Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny. 2.) Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.
Piersi z kurczaka nadziewane bananami
4 filety z kurczaka 2 banany pokrojone w kostkę 2 banany pokrojone w grube plastry 50 g sera Gorgonzola 3 czerwone papryki pokrojone w plastry 3 suszone, posiekane figi 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu 2 łyżki stołowe oleju 1 łyżka stołowa miodusól i pieprz