Powstają liczne restauracje wege i vegan, a standardowe restauracje wprowadzają w swoje menu pozycje dla osób na diecie roślinnej. W sklepach coraz częściej pojawiają się artykuły oznaczone jako produkty wegańskie lub wegetariańskie.
W niniejszym artykule skupimy się na tym, na co zwrócić uwagę w wegańskich zakupach spożywczych.
Weganin na zakupach spożywczych
Zapewne niejeden weganin słyszał, że zapewne odżywia się trawą i kamieniami, czasami doprawionymi hummusem. Tymczasem dieta wegańska może być różnorodna, kolorowa i daje naprawdę wiele możliwości dla kulinarnej weny!
Każdy początkujący adept diety roślinnej, na swoim starcie z weganizmem, będzie musiał zaznajomić się ze składnikami, jakie powinien wykluczyć z diety. Zasadniczo, weganie nie spożywają produktów odzwierzęcych, czyli mięsa, nabiału itd. Sęk w tym, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być ukryte w produktach, których nigdy byście o to nie podejrzewali! Dla przykładu część cukierków i innych słodkości o czerwonym zabarwieniu jest barwionych koszenilą. Pozyskuje się go… z wysuszonych, zmielonych owadów — czerwców!
Dlatego przygotowaliśmy podstawową listę składników, które dyskwalifikują produkt jako wegański. Są to m.in.:
- żelatyna wieprzowa — pozyskiwana z kości zwierzęcych. Substancja żelująca wykorzystywana w żelkach, deserach itd.
- szelak — nadaje czekoladkom piękny połysk, jednakże jest to wydzielina pozyskiwana z owadów
- albumina — często obecna w słodkościach. Jest pochodną jaj.
- laktoza — pochodzi z mleka
- kwas stearynowy
- tłuszcz cukierniczy — obecny w wielu wypiekach. W jego skład wchodzi m.in. smalec.
- L-cysteina - ponownie wypieki. Używa się jej do poprawy jakości mąki, a otrzymuje się ją, ze zwierzęcej sierści.
To tylko kilka, najczęściej spotykanych składników. Jest ich sporo więcej. Na szczęście producenci żywności szybko zareagowali na większe zainteresowanie żywnością roślinną i zaczęli oznaczać produkty jako „Odpowiednie dla wegan”.
Wiele internetowych sklepów spożywczych wprowadziło kategorię produktów wegańskich, aby klienci mieli wszystkie interesujące ich produkty w jednym miejscu.
Zaczynam przygodę z weganizmem — jakie produkty wegańskie powinienem mieć w swojej spiżarni?
Bazę takiej kuchni mogą stanowić różne gatunki kasz, ryżu, rośliny strączkowe, które są naturalnym bogactwem białka, pestki, orzechy, płatki. Dobrze jest zaopatrzyć się w produkty wegańskie będące alternatywami dla mleka i śmietany, co pozwala znacząco poszerzyć repertuar dań, jakie można wykonać. Warto wiedzieć, że większość makaronów również jest wegańska — oprócz jajecznych, lub niektórych barwionych. Przykładowo, oryginalnie prezentujący się czarny makaron jest barwiony sepią pozyskiwaną z kałamarnic.
Oczywiście, podstawą diety będą rozmaite owoce i warzywa: świeże, suszone, mrożone — pełna dowolność!
Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk.