Stół zastawiony różnorodnymi, smakowitymi potrawami to rezultat wspólnego, konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Spółkę PL.2012. Celem konkursu było wybranie menu polskiego śniadania, a tym samym zaprezentowanie polskich tradycji kulinarnych. Z ponad 180 propozycji potraw i produktów jurry wybrało 15 najlepszych propozycji.
Za pośrednictwem Facebooka odbyło się głosowanie, w którym internauci określali, jak powinno wyglądać typowe polskie śniadanie. Każdy uczestnik konkursu do 10 maja miał możliwość zgłoszenia do 3 produktów lub potraw, z których miało powstać menu Polskiego Śniadania. Jedynym warunkiem było to, by były to potrawy ze składników pochodzenia polskiego.
Jak powinno wyglądać polskie śniadanie?
1. Twaróg z nowalijkami - jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem podawane z pieczywem,
2. Jajecznica ze szczypiorkiem na maśle
3. Ciepłe drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkami
6. Talerz polskich wędlin: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa, kiełbasa wiejska
5. Jajko na miękko kurki zielononóżki kuropatwianej z masełkiem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki
Tak stworzone Polskie Śniadanie ma szansę zagościć na stołach kibiców i gości przyjeżdżających do naszego kraju nie tylko podczas EURO 2012 – zachęcamy wszystkich restauratorów do umieszczenia Polskiego Śniadania – POLISH BREAKFAST - w swoich jadłospisach.
Pod hasłem „Polska Smakuje” będziemy prowadzić podczas Euro 2012 akcję promującą polską żywność. Gości przybyłych na mecze częstować będziemy polskimi tradycyjnymi jabłkami, truskawkami, rogalami świętomarcińskimi i sokami – powiedział podczas konferencji prasowej minister Marek Sawicki. Minister Sawicki podkreślił, że gościom przyjeżdżającym na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej zaprezentujemy tradycyjne polskie śniadanie po to, aby mogli w pełni radować się z piłkarskiego święta.
Źródło, fot: Ministerstwo Rolnictwa
www.euro2012.noga.pl