Składniki na 2 porcje:
2 jabłka
6 suszonych moreli
1 kiwi ok 50 kcal
2 garście świeżych liści szpinaku
2 łyżki tahini
Ksylitol – opcjonalnie
Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Wartość odżywcza: 1 porcja ok 275 kcal
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, kiwi obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 2 minuty. Opcjonalnie: koktajl można dosłodzić ksylitolem.
Wskazówka: Dieta dla zdrowych i mocnych zębów powinna obfitować w odpowiednie mikroelementy, z których ważną rolę odgrywa wapń i fosfor. Oczywistym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, ale mogą być to także zielone liście - takie jak szpinak, ziarna – np. sezam, orzechy i suszone owoce. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A, które przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania wapnia. Dobrym źródłem witaminy C są owoce kiwi, natomiast witaminy A - suszone morele, oraz inne żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, gdyż są one bogate w karotenoidy stanowiąc dobre źródło witaminy A.
Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać, aby nie dosładzać go cukrem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można użyć do tego ksylitolu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Ważne jest, aby koktajle spożywać tylko za pomocą słomki. Dzięki temu w znacznym stopniu ograniczymy cukrom i enzymom trawiennym kontakt ze szkliwem. Po spożyciu koktajlu warto pamiętać o odczekaniu ok 30 minut, zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Dopiero po tym czasie można umyć zęby nie narażając szkliwa. Warto wiedzieć, że ksylitol posiada właściwości przeciwpróchnicze i dzięki działaniu zasadotwórczemu może ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę, dlatego osoby, które lubią słodki smak, mogą śmiało pozwolić sobie na ten słodki dodatek spożywczy.