Sylwester w wersji fit? To możliwe! Koniec roku to czas zabawy, ale też... kulinarnych wyzwań. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości lekkimi i zdrowymi przekąskami, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają na stole, mamy coś dla Ciebie. W tym artykule znajdziesz przepisy na sylwestrowe dania, które zachwycą każdego – od kolorowych finger foodów po lekkie desery. Przygotuj się na wieczór pełen smaku, energii i dobrej zabawy!
Aleksandra Załęska
2024-12-27 09:06
Udostępnij
Przepisy na sylwestra

Muffinki na ostro z żółtym serem

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 75 ml oleju
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, papryka ostra lub chilli
- natka pietruszki i zioła prowansalskie
- 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej,
roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do
momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem
prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać
piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Domowe krakersy z Aldamerem

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Do mąki dodać sól, zimne drobno pokrojone masło i utarty na grubych oczkach żółty ser. Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Posypać mąką i cienko rozwałkować, a następnie wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i grubą słomką do napojów w każdym krakersie wyciąć parę dziurek. Tak przygotowane upiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC, aż do ładnego zrumienienia, następnie wyciągnąć i wystudzić.

Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym

Składniki:
- 12 świeżych dużych pieczarek
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 12 plasterków wędzonego boczku surowego
- grubo mielony pieprz do smaku

Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką  i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.

Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym

Składniki:
- Składniki na pączki:
- 0,75 l mleka
- 0,75 kg mąki
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz do smaku
- 200 g sera Gouda MSM Mońki
- olej rzepakowy do smażenia
- Składniki na sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ średniej papryczki chili
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- 1 łyżeczka łuskanego
- prażonego sezamu

Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.

Sernik na słono z serem żółtym

Składniki:
- Składniki na spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masła
- Składniki na masę serową: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, 1 pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
- Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Wykonanie spodu:
Ciastka  bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Wykonanie masy serowej:
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej  ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Kruszonka:
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru.

Krewetki zapiekane w pomidorach z serem

Składniki:
- 4 pomidory
- 150 g sera żółtego MSM Mońki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 12 ogonów surowych krewetek tygrysich

Pomidorom odciąć kapelusze i łyżeczką wydrążyć miąższ. Nafaszerować starkowanym serem żółtym, wymieszanym z igiełkami rozmarynu i posiekanym czosnkiem. W serze umieścić krewetki i upiec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 20 minut.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:
- 200 g szynki parzonej
- 200 g świeżych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 150 g kapusty pekińskiej
- 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
- pieprz do smaku
- 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

Verinki z żółtym serem i krewetkami

Składniki:
- 20 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 10 krewetek
- ząbek czosnku

Przygotowanie: Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z małą ilością czosnku. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek, krewetka.