Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię spędzamy w mieszkaniach jeszcze więcej czasu niż zazwyczaj o tej porze roku – najczęściej pod kocem i w towarzystwie ulubionej książki czy serialu. Działalność kin, restauracji i obiektów sportowych jest mocno ograniczona, a nasze wyjścia z domu często dotyczą tylko zakupów lub załatwienia pilnych spraw. Jednak, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nawet z tak krótkich „wypraw” zazwyczaj wracamy zmarznięci czy przemoknięci. W takich sytuacjach idealnie sprawdzą się dania na ciepło, które umilą nam długie, chłodne wieczory. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy
2020-11-30 00:00
Udostępnij
Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem, czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.

Zupa krem z dyni i gruszki
Składniki:
- 1 kg obranej ze skórki dyni
- 4 duże gruszki
- 2 marchewki
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 pietruszka
- 3 łyżki śmietanki Łaciata 12%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy, aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

Kuchnia indyjska poleca się na jesień

Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja.

Kurczak Tikka Masala
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka chili
- ½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 80 ml śmietanki Łaciata 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła extra Łaciate
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru sól
Dodatkowo:
- posiekana kolendra
- ryż lub chlebki naan

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.