Idea mająca na celu chronić lokalne tradycje kulinarne regionów świata i cechujące je uprawy i hodowle charakterystyczne dla danych obszarów geograficznych. Ideą jest przeciwstawienie się ogólnoświatowemu fast food'owi i reaktywacja światowej bioróznorodnosci. Celem jest promocja lokalnych produkcji żywności, miejscowego przetwarzania, minimalizm produkcyjny, promocja agrobiznesu i upraw własnych, oraz przeciwstawianie się ujednoliceniu produkcyjnemu żywności i stosowaniu pestydydów.
Ten ruch społeczny i organizacja eko-gastronomiczna zostały założone w Bra w 1986 r. przez Włocha Carlo Petriniego. Od 2004 r. działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo założony z inicjatywy Pertiniego i Massimo Montanari'ego, w którym edukuje się w zakresie ogrodnictwa, naturalnej hodowli i chowu, uświadamia potrzebę zdrowego i inteligentnego odżywiania. Ruch ten powstał w odpowiedzi na globalny (aż 75%) zanik lub drastyczny spadek gatunków roślinnych jak: warzywa, owoce, zboża, czy niektórych zwierząt.
Kolejną inicjatywą Slow Food jest program Arka Smaku, który ma chronić wyjątkowe dla danego kraju rośliny i zwierzęta. W Polsce ochroną objęte są:
małopolska czerwona krowa (hodowla oo.Cystersów ze Szczyrzyca)
oryginalne oscypki , bryndza, gołka
miód pitny Macieja Jarosa, piwo Żytnie
W samych Włoszech zrzeszonych w Arce Smaku jest 196 ośrodków, dodatkowo na świecie – 65, a w Polsce należy do niej 160 członków.
www.fit.pl