Świeże soki owocowe
Lato to sezon na zdrowe odżywianie. Duży wybór owoców i warzyw zachęca do tego, by spożywać ich jak największe ilości. Jedną ze wspaniałych form ich przyjmowania są soki. Te sklepowe nie składają się jednak wyłącznie z witamin. Dodatkowe składniki sprawiają, że te produkty miewają niewiele wspólnego ze zdrowiem. Najlepszym rozwiązaniem jest wyciskanie soków w domu. Masz wówczas pewność, że są w pełni wartościowe, bez zbędnych ulepszaczy. Poza tym możesz bawić się smakami, dodawać to, co lubisz i takich proporcjach, jakie najbardziej Ci odpowiadają.
Na rynku obok popularnych sokowirówek, dużą popularnością cieszą się również wyciskarki wolnoobrotowe. Które z tych urządzeń sprawdzi się lepiej w Twojej kuchni?
Jak działa sokowirówka?
Zawarte w niej sito z ostrzami obraca się bardzo szybko, sprawiając, że sok zostaje wyciśnięty do specjalnie przeznaczonego na to pojemnika, zaś resztki owoców, w postaci gęstej pulpy osadzają się na bocznych ściankach lub odprowadzane są do osobnego zbiorniczka. Uzyskany sok jest klarowny i pozbawiony cząstek miąższu. Szybkie obroty sita jednak sprawiają, że zostaje on napowietrzony i nieco podgrzany. Bardzo szybko się rozwarstwia, więc należy pić go od razu po przygotowaniu. Zdecydowanym plusem jest duży otwór sokowirówki, poprawia to sprawność przygotowania soku, nie jest bowiem koniecznym rozdrabnianie owoców, krojenie ich na małe kawałki.
Zalety wyciskarki
Ten rodzaj urządzenia przede wszystkim nie powoduje podniesienia temperatury soku, ani nie pozwala na to, by się on utlenił. Zachowane zostają więc wszystkie wartości odżywcze i witaminy z użytych owoców. Dodatkowo taki sok długo pozostaje świeży, z powodzeniem można go przechowywać w zamkniętych pojemniczkach przez 1-2 doby. Największe zatem zalety wyciskarki są wynikiem tego w jaki sposób ona funkcjonuje. Tłoczy sok na zimno. Znajdujący się w niej wałek o kształcie ślimaka obraca się w tempie zaledwie 60-120 obrotów na minutę. Powolnie zgniata owoce wydobywając z nich sok, który jest bardziej gęsty, zawiera miąższ, a wraz z nim więcej błonnika. Dzięki błonnikowi organizm szybciej czuje się nasycony, a także lepiej trawi przyjęty pokarm. Za pomocą wyciskarki można sporządzać także pyszne pożywne musy, które są przysmakiem nie tylko dzieci.
Z uwagi na fakt, że owoce nie ulegają utlenieniu, taki sok ma piękny, wyrazisty kolor. Wyciskarka wolnoobrotowa świetnie poradzi sobie z marchewką, jabłkiem, ale i z tymi drobnymi owocami typu: maliny, truskawki, borówki amerykańskie, granat. Nie straszny jej twardy burak, ani imbir, podobnie jak wszelkiego rodzaju liście, szpinak, jarmuż, pokrzywa, czy mięta. Sprawdź, która z wyciskarek będzie idealna dla Ciebie https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-wyciskarki-wolnoobrotowe-254958.
Sokowirówka, czy wyciskarka wolnoobrotowa?
Wszystko zależy od tego jakie soki lubisz i czego oczekujesz od tego typu urządzenia? Jeśli zależy Ci na szybkim wykonaniu soku, jego klarownej konsystencji, wybierz sokowirówkę https://allegro.pl/kategoria/do-kuchni-sokowirowki-67453. Jeżeli natomiast potrzebujesz czegoś, co pracuje cicho i wolniej, ale nie pozwoli na utratę jakichkolwiek witamin, zdecyduj się na wyciskarkę.