Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 5 buraków
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka koksowego
- Świeży tymianek
- Sok z połowy cytryny
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.
Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną
Składniki:
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 100 g Migdałów Bakalland
- 100 g twarogu
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- Sól i pieprz do smaku
Do naczynia przekładamy twaróg i mieszamy go z jogurtem greckim. Następnie dodajemy namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twarożek wykładamy na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypujemy suszoną żurawiną.
Pasta z awokado i bakaliami
Składniki:
- 1 duże awokado
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- Świeża kolendra
- Szczypta chilli
- 50 g Chrupiącej sałatki z żurawina Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i przekładamy pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodajemy ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie blendujemy. Gotową pastę wykładamy na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypujemy bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz posiekaną kolendrą.