Sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

Śniadania powinny być proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych, które dodadzą nam energii na cały dzień. Doskonale sprawdzą się tutaj pasty kanapkowe, podane z dobrym chrupkim pieczywem. Przygotowane np. z warzyw z dodatkiem bakalii staną się idealnym urozmaiceniem śniadań, nudny twarożek proponujemy zamienić na twarożek z migdałami i suszoną żurawiną, a tradycyjną pastę z awokado urozmaicić płatkami migdałów i pestkami słonecznika. Z takim połączeniami jesienne poranki staną się idealne!
2017-11-23 00:00
Udostępnij
Sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 5 buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka koksowego
  • Świeży tymianek
  • Sok z połowy cytryny
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.  Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.


Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną

twarozek

Składniki:

  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • 100 g twarogu
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz do smaku

Do naczynia przekładamy twaróg i mieszamy go z jogurtem greckim. Następnie dodajemy namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twarożek wykładamy na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypujemy suszoną żurawiną.

Pasta z awokado i bakaliami

pasta-avopcado

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • Świeża kolendra
  • Szczypta chilli
  • 50 g Chrupiącej sałatki z żurawina Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i przekładamy pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodajemy ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie blendujemy.  Gotową pastę wykładamy na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypujemy bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz posiekaną kolendrą.