Kto z nas nie lubi jajecznicy przyrządzonej na maśle? Czas jednak zaprzestać smażenia na tym tłuszczu, gdyż podczas poddawania masła wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza substancja – akroleina
fit.pl
2010-03-16 00:00
Udostępnij
Stop smażeniu na maśle
butterMasło jest naturalnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego otrzymywanym wyłącznie ze śmietany mleka krowiego. Tłuszcz ten jest źródłem nie tylko łatwo przyswajalnych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, lecz także niewielkich ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) witamin A i D oraz cholesterolu. Jednak masło oraz margaryny miękkie mają niską temperaturę rozkładu i z tego względu nie nadają się do długotrwałego smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury w produktach tych powstaje aldehyd akroleina - związek rakotwórczy.

Podgrzewanie masła do temperatury powyżej 90 stopni Celsjusza prowadzi do procesu spalania tłuszczu, silnego brązowienia i tworzenia się wspomnianego aldehydu. Dlatego zamiast na patelnię niech masło pozostanie na kanapkach.

Do smażenia używajmy olejów i oliw do tego przeznaczonych, bądź specjalnych tłuszczów roślinnych np. Planty. Warto wspomnieć, że przy smażeniu potraw na patelniach teflonowych tłuszcz często bywa zbędny.

www.fit.pl
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.