Stres, ciągły pośpiech i brak ruchu, jako czynniki najbardziej przeszkadzające w dbaniu o szczupłą sylwetkę, wymieniane są nie tylko przez osoby pracujące, ale także przez lekarzy i dietetyków. Pracownicy z powodu stresu i chęci sprostania wymaganiom pracodawcy, rezygnują z przerwy na posiłek, a po powrocie do domu próbują nadrobić niedobór energii zjadając wysokokaloryczne posiłki. Niestety tego typu sytuacje negatywnie wpływają na naszą figurę i zdrowie. – mówi lek. med. Maciej Chylak, ekspert programu „Chitinin Extra. Lżej w pracy”.
.jpg)
Czynniki związane z odżywianiem, jak kupowanie lub zamawianie gotowych posiłków (7%), czy brak możliwości organizacji zdrowych posiłków w miejscu pracy (10,2%) były o wiele rzadziej wymieniane, jako przeszkadzające w trosce o szczupłą sylwetkę w pracy.
Wiele firm stara się zapewnić zdrowe menu na stołówkach w miejscu pracy. Można wysnuć wniosek, że pracownicy będący pod wpływem stresu i natłoku obowiązków, nie mają czasu i chęci na korzystanie z tego rodzaju udogodnień, więc albo całkowicie rezygnują z posiłków, albo zajadają się kalorycznymi przekąskami przed komputerem. – mówi Edyta Bodzińska, Product Manager, Krotex-Poland Sp. z o.o.
www.fit.pl