Przedłużmy świąteczny nastrój dzięki daniom, jedzonym w okresie Bożego Narodzenia w różnych stronach świata
fit.pl
2007-01-03 00:00
Udostępnij
Świąteczne dania inaczej
wwafrykaW Boże Narodzenie na polskich stołach króluje karp, barszcz z uszkami i kompot z suszonych owoców, a np. we Francji Bouche de Nöel, w Hiszpanii keks ze schowanymi wewnątrz monetami a w Wielkiej Brytanii „Świąteczny Pudding”.

A co mają zrobić ci, którzy próbują się odchudzać? Trudno oprzeć się świątecznym smakołykom, ale na szczęście bożonarodzeniowe potrawy można przyrządzić w ten sposób, że nie będą bardzo kaloryczne, a przy tym niezwykle smaczne. Poniżej przedstawiamy przepisy na egzotyczne dania jedzone w okresie Bożego Narodzenia w różnych stronach świata, które mogą być ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu, a przy tym nie zrujnują planu odchudzania czy utrzymywania wagi.

Francuskie „ciasto – polano” (Bouche de Nöel)

Ciasto wyglądem przypomina polano. W oryginale zawiera maślany krem, który można zastąpić malinową masą i bezową polewą.
16 porcji
czas przygotowania: 30 minut
czas pieczenia: 22 minuty

Składniki:
6 jajek
½ szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżka pomarańczowego aromatu
2 łyżki pomarańczowego soku
2 łyżki cukru pudru225g francuskiego sera Neufchâtel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)
½ szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)
¾ szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)
4 białka z jajek
½ szklanki cukru
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej

Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do 190°C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj go tłuszczem (np. przy użyciu sprayu do pieczenia)

2. W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek (ok. 3 minuty), dodaj mąki i miksuj dalej na niskich obrotach

3. W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując – aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat pomarańczowy i sok

4. Przełóż masę z białek do żółtek – po 1/3 na raz. Rozłóż na przygotowanej blasze. Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca. Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę (w rulon jak roladę)

5. Masa: zmiksuj ser Neufchãtel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie.

W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.

6. Dodaj po trochu śmietanę do masy malinowej. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie. Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu. Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta – połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”

7. POLEWA: podgrzej piekarnik do 220°C. W małym naczyniu rozmieszaj ½ szklanki cukru i mączkę kukurydzianą. W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca. Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut). Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.

[-------]


Afrykański chlebek bananowo-owsiany (Banana-Oatmeal Bread)


Danie podawane podczas święta Kwanzaa, obchodzonego w całej Afryce od 26 grudnia do 1 stycznia. Chlebek bananowo-owsiany jest prosty do przygotowania i charakteryzuje się pięknym aromatem.bananaoatmealbread







10 porcji
czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 50 minut



Składniki:

1 i ¼ szklanki mąki
½ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
2 białka z jajek
3 duże banany
1 szklanka płatków owsianych

Przygotowanie

1. Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka, wymieszaj dokładnie.

2. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj „żyrafą” lub w mikserze do robienia przecierów.

3. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.

  [-------]

 Marchewkowo-cebulowe placuszki są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, lub osobno jako przekąska.





6 porcji
czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: 20 minut



Składniki:

2 średnie marchewki, starte na tarce
½ małej cebuli, startej na tarce
1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
1 szklanka substytutu jajek (bez tłuszczu), lub jajka
½ pełnoziarnistej mąki na macę (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)
sól, pieprz – do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego



Przygotowanie:

1. Zmieszaj razem marchewki, cebulę, oregano, substytut jajek i mąkę na macę, dopraw solą i pieprzem – jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody

2. Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy

3. Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie, smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4 – 5 minut z każdej strony. Podawaj gorące z sosem pomidorowym

4. Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości

Na podstawie materiałów Weight Watchers®
organizacji propagującej zdrowy styl życia na całym świecie.

www.fit.pl