Czy to, co dobre, musi być tłuste?
Kuchnia polska nie sprzyja odchudzaniu. Tradycyjne zupy gotuje się na wywarach z mięsa i kości, ziemniaki i kasze polewa gęstym sosem, a na deser zjada budyń lub ciasto, najlepiej z kremem. No i te wszystkie pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki – tak samo pyszne, jak tuczące. Jednak jeśli spojrzymy na kuchnię śródziemnomorską, bez trudu zauważymy, że przyrządzane tam potrawy są smaczne i lekkostrawne. Wprawdzie nie każdy ma smykałkę do przyrządzania tak wymyślnych potraw, ale w naszych warunkach też da się gotować smacznie i zdrowo. Wystarczy tłuste mięsa i potrawy mączne zastąpić daniami przygotowanymi na bazie warzyw.
Sposób na ekspresowe danie
Nie każdy ma czas, siły i chęci, by godzinami obierać i siekać warzywa. Najczęściej zamiast tego sięgamy do lodówki po kawałek chleba, by na szybko przyrządzić kanapki, lub gotujemy to, co się gotuje najszybciej – makaron, który zalewamy sosem ze słoika. Opcjonalnie zamiast makaronu przyrządzamy mrożone frytki. Takie specjały nie pozwolą zadbać o linię. Zamiast tego lepiej sięgnąć po mrożonki sprzedawane w sklepach sieci Netto opatrzone logo „Mroźne Specjały”, z których w kilka minut można przyrządzić pyszne i niskokaloryczne danie.
Dlaczego mrożonki?
Mrożone warzywa wrzucone do gorącej wody lub na rozgrzaną patelnię, rozmrażają się bardzo szybko. Jednak to, co cieszy najbardziej to fakt, że nie trzeba ich obierać, myć i kroić. Mrożonki są już wstępnie przygotowane do dalszej obróbki. Znacznie skraca to czas przygotowywania potraw. Można śmiało założyć, że to właśnie obieranie i krojenie zajmuje najwięcej czasu, samo gotowanie warzyw nie musi trwać dłużej niż kwadrans.
Błyskawiczny obiad
Warzywa na patelnię, dostępne w sieci sklepów Netto, oznaczone marką „Mroźne Specjały”, to doskonała baza do skomponowania obiadu w kilka minut. Uduszone na patelni lub woku z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek w połączeniu z ryżem, kuskusem lub makaronem, przyprawione do smaku ziołami, z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Pokrojone w kostkę chude mięso bądź ryba podkreślą smak warzyw i sprawią, że potrawa będzie bardziej sycąca, jednocześnie pozostanie niskokaloryczna, gdyż chude mięso nie jest tak tuczące, jak się często błędnie sądzi.
Zupa w pięć minut
Przygotowanie zupy z mrożonki ogranicza się do wrzucenia zawartości woreczka do wrzącej wody i zagotowania z dodatkiem kostki bulionowej, łyżeczki masła bądź łyżeczki oliwy z oliwek. Starannie dobrane składniki zupy sprawiają, że nie trzeba dodawać nic więcej, by była smaczna i pożywna. Przy tym lekkostrawna — dodana do smaku odrobina tłuszczu nie wpłynie negatywnie na ilość zawartych w niej kalorii. Zamiast tłustej śmietany do zabielenia zupy można użyć kefiru lub odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
Wyjątkowa kolacja
Co jemy na kolację? Polska tradycja nakazuje zrobić kanapki. Posmarowane masłem i obłożone wędliną lub serem zaspokoją głód i... odłożą się w biodrach. A gdyby tak ugotować brokuły? To warzywo, wyjątkowe samo w sobie, o charakterystycznym lekko słodkawym smaku i chrupkiej konsystencji, wystarczy polać naturalnym jogurtem lub kefirem, by stworzyć niepowtarzalne danie. Osoby, które obawiają się, że takie danie nie zaspokoi ich głodu, mogą dodać do potrawy pokrojony w kostkę ser typu feta, oczywiście w wersji light.
Niekaloryczna przekąska
Oglądając telewizję, czytając książkę czy pracując przy komputerze, często bezwiednie sięgamy po coś do jedzenia. Niestety najczęściej są to puste kalorie ukryte w chipsach lub słonych paluszkach. Jeśli nie umiemy wyzwolić się z nawyku podjadania między posiłkami lepiej sięgnąć po niskokaloryczny bób. W lecie można kupić go w postaci świeżej, w zimie – mrożonej. Mrożony bób po ugotowaniu nic nie traci ze swoich właściwości, zawiera dużo witaminy B, kwasu foliowego oraz cennych minerałów.
Witaminy bez kalorii
Lekkie, sycące, pełne witamin, pachnące latem – takie są truskawki. W lecie dostępne praktycznie wszędzie, w zimie jedynie w postaci mrożonej. Mrożone truskawki z serii „Mroźne Specjały” to w całości zamrożone starannie wybrane owoce najwyższej jakości. Po rozmrożeniu nie rozpadają się, zachowują swój naturalny kształt, smak i aromat. Nadają się do jedzenia bez dodatków, jako baza pod koktajle, dipy oraz składnik sałatek i deserów.