Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 1
Składniki:
- Jogurt naturalny OSM Piątnica - 4 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)
- Ulubione warzywa i dodatki typu:
fasolka czerwona konserwowa
grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
pomidorki koktajlowe
pomidory suszone pokrojone w paseczki
rukola
roszponka
cebula czerwona pokrojona w półkrążki
papryka świeża pokrojona w paseczki
marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki
Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając od sosu. Kolejno układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty. Smacznego!
Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Przygotowanie: ok. 4 godz.
Składniki:
- serek Mascarpone Piątnica – 500 g
- śmietana 36% Piątnica – 400 g
- Masło Ekstra Piątnica – 90 g
- borówki amerykańskie – 250 g
- maliny – 250 g
- ciasteczka owsiane – 200 g
- galaretka malinowa – 1 opakowanie
- gorąca woda – 400 ml
- migdały – 100 g
- żelatyna – 15 g
- woda – 60 ml
- cukier – 150 g
Wykonanie:
1. Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.
2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.
3. W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia. Smacznego!
Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 5
Składniki:
- dojrzałe pomidory – 5 średnich sztuk
- świeża bazylia – 1 pęczek
- Serek Wiejski lekki Piątnica 150 g – 2 szt.
- kukurydza konserwowa – ½ puszki
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ.
2. Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
3. Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem.
4. Tak przygotowane przykryć kapeluszami.
Smacznego!