Warzywa i owoce w diecie kobiet i mężczyzn

Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?  
fit.pl
2012-07-30 00:00
Udostępnij
Warzywa i owoce w diecie kobiet i mężczyzn
Badania przeprowadzone przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora...” potwierdzają dysproporcje w spożywaniu warzyw i owoców wśród kobiet  i mężczyzn. Po te produkty częściej sięga płeć piękna.

Większość Polaków nie stosuje się do zaleceń żywieniowych, które mówią o spożywaniu codziennie kilku porcji warzywno-owocowych. Oznacza to, że wciąż nie mamy wyrobionych w społeczeństwie pozytywnych nawyków żywieniowych – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjator ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. – Najlepiej jeść warzywa i owoce 5 razy w ciągu dnia – to częstotliwość zalecana przez specjalistów.

Częstotliwość spożywania owoców i warzyw wśród kobiet i mężczyzn

Spożywanie warzyw i owoców kilka razy dziennie deklaruje 23% kobiet i 15% mężczyzn. Spory odsetek osób płci męskiej, bo aż 20%, je warzywa i owoce tylko 2-3 razy w tygodniu. Jednak najczęściej produkty te pojawiają się w naszej diecie raz dziennie lub prawie codziennie (52% kobiet i 58% mężczyzn).

Kobiety eksperymentują w kuchni, mężczyźni wolą polskie produkty

Jeśli chodzi o sposób przyrządzania warzyw i owoców, najchętniej jemy je surowe lub gotowane, jednak preferencje są dość zróżnicowane. Kobiety częściej niż mężczyźni wybierają stosunkowo „egzotyczne” formy przyrządzania warzyw i owoców: duszenie (31% kobiet i 26% mężczyzn), parowanie (28% kobiet i 19% mężczyzn), pieczenie (24% kobiet  i 15% mężczyzn) i grillowanie (24% kobiet i 12% mężczyzn).

Również kobiety (77%) częściej niż mężczyźni (69%) jedzą warzywa i owoce jako samodzielne potrawy, np. w postaci przekąsek. Jeszcze większą dysproporcję można zaobserwować w przypadku spożywania warzyw i owoców jako dodatku do innych potraw, np. w formie surówki lub sałatki. Spożywa je w ten w sposób aż 88% kobiet i 75% mężczyzn.

Z kolei mężczyźni wolą produkty krajowe. Odsetek panów preferujących rodzime owoce  i warzywa to aż 43%. W przypadku kobiet wynosi on 38%.

www.fit.pl