Woda - mineralna, źródlana czy stołowa?

Zaleca się, aby woda była podstawowym rodzajem płynu pitego na co dzień. Żeby wybrać tą najlepszą powinniśmy zwrócić uwagę na skład mineralny, ktróry decyduje o walorach zdrowotnych i zastosowaniu wody  
fit.pl
2015-02-25 00:00
Udostępnij
Woda - mineralna, źródlana czy stołowa?

Woda jest neutralna i bezkaloryczna, co czyni ją napojem uniwersalnym, godnym polecenia wszystkim niezależnie od stanu zdrowia. Kupując wodę powinniśmy pamiętać, że nie jest ona produktem jednorodnym. Wody mogą różnić się od siebie poziomem składników mineralnych, jak i sposobem pozyskiwania.

Naturalne wody mineralne

Wydobywane są z podziemnych złóż o znanych i udokumentowanych zasobach. Charakteryzują się naturalną czystością oraz ściśle określoną zawartością składników mineralnych. W zależności od stężenia składników mineralnych dzieli się je na niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane. Niektóre z wód mineralnych cechują się szczególnie wysoką zawartością jednego lub kilku składników mineralnych (np. jodu, krzemu, żelaza), co decyduje o ich właściwościach leczniczych. Tego typu wody wykorzystywane są w leczeniu uzdrowiskowym. Należy pamiętać, że kuracja pitna z wykorzystaniem wód leczniczych (tzw. krenoterapia) powinna być poprzedzona konsultacją lekarską.

 

Tabela. Podział wód mineralnych ze względu na stopień mineralizacji.

Rodzaj wody Zawartość składników
mineralnych w 1 litrze
bardzo niskozmineralizowana nie więcej niż 50 mg
niskozmineralizowana nie więcej niż 500 mg
średniozmineralizowana 500-1500 mg
wysokozmineralizowana powyżej 1500 mg


Wody źródlane

Od wód mineralnych różnią się tym, że wydobywane są z płytszych źródeł i mają niższe stężenie składników mineralnych (większość wód źródlanych stanowią wody niskozmineralizowane). Wody źródlane są często mylone z wodami mineralnymi. Wiele osób decyduje się na ich zakup ze względu na ich niższą cenę.

Wody stołowe

Pod tą nazwą kryje się zwykle przeznaczona do picia woda gospodarcza, do której dodaje się odpowiednią ilość związków mineralnych lub którą miesza się z naturalną wodą wysokozmineralizowaną. Pod względem składu mineralnego wody stołowe są zbliżone do wód źródlanych i mineralnych. Powinniśmy jednak mieć świadomość, że ze względu na sposób pozyskiwania uznawane są one za mniej wartościowe.

Dla każdego coś innego

To, jaki rodzaj wody będzie dla nas najlepszy zależy od naszego wieku, stanu zdrowia i codziennej aktywności. Do picia na co dzień zaleca się najczęściej wody średniozmineralizowane. Do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci najodpowiedniejsze są wody niskozmineralizowane, zarówno te mineralne, jak i źródlane. Wody niskozmineralizowane, które są jednocześnie niskosodowe polecane są osobom, które z racji występujących schorzeń (nadciśnienie tętnicze, choroby nerek) powinny ograniczać spożycie sodu.

Wody wysokozmineralizowane wyróżniają się zwykle zwiększonym stężeniem wapnia i magnezu. Picie ich może przynieść korzyści rekonwalescentom, sportowcom, osobom pracującym fizycznie oraz tym, które się odchudzają lub mogą być zagrożone wystąpieniem niedoborów składników mineralnych (np. ze względu na wykluczanie z diety niektórych pokarmów).

dr Joanna Anna Walczak

www.poradniadietetyczna.fit.pl