
Sprawdź, co powinno się znaleźć na twoim talerzu.
Selen
To ważny składnik, który chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odpowiada także za usprawnienie pracy układu odpornościowego i łagodzi zapalenia.
Selen znajdziesz w orzechach brazylijskich, pestkach słonecznika, dyni, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym, rybach, podrobach, cebuli.
Cynk
Dzięki niemu bronimy się przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek. Łagodzi katar, kaszel, chrypkę oraz dolegliwości towarzyszące chorobom z autoagresji.
Cynku pod dostatkiem jest w kaszy gryczanej, wątrobie, razowym pieczywie, polędwicy wołowej, jajkach, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, fasoli, kapuście, ostrygach.
Żelazo
Brak żelaza powoduje, że jesteśmy osłabieni i często chorujemy. On wpływa na naszą odporność.
Żelazo znajdziemy w wątróbce, mięsie, fasoli, grochu, soi, jajkach, płatkach śniadaniowych, w brokułach, szpinaku i krewetkach.
[-------]
Witamina A
Dzięki niej błona śluzowa dróg oddechowych utrzymywana jest w dobrym stanie, chroniąc je przed wniknięciem zarazków. Pomaga odeprzeć wirusy, a także przyspiesza pokonanie

Witaminę A znajdziesz w wątróbce, jajkach, rybach, maśle, mleku. Beta-karoten (prowitamina A) – w marchwi, papryce, dyni, morelach, mango, a także warzywach o ciemnozielonych liściach (szpinaku, szczawiu, szczypiorku).
Witamina C
Jej główne działanie polega na aktywizacji białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, by walczyły z chorobą. Ułatwia walkę z katarem poprzez uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych.
Witaminy C szukaj w owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, aronii, kiwi, brokułach, natce pietruszki, rzepie, szczypiorku, warzywach o zielonych liściach.
Witamina B
Aby wzmocnić swój organizm bardzo potrzebna nam jest witamina B. Witaminy z tej grupy współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów. Potrzebujemy wszystkich witamin z grupy B, ponieważ współuczestniczą one w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia obrony.
Witaminy z grupy B znajdziemy w mięsie, wątrobie, rybach, nabiale, produktach pełnoziarnistych, kaszach, roślinach strączkowych, orzechach, warzywach. Zdrowa urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie organizmu na te witaminy.
W naszej diecie nie powinno więc zabraknąć świeżych warzyw i owoców. W okresie jesiennym powinniśmy jeść jak najwięcej natki pietruszki, kiszonej kapusty, brokułów, kalafiora, papryki, a także owoców takich jak: jabłka, gruszki, śliwki i cytrusy. Zadbaj o dobrą dietę. Pamiętaj, by wzbogacić ją w produkty zawierające pełnowartościowe białko (obecne w nim aminokwasy są niezbędne do produkcji przeciwciał, które zwalczają zagrożenia dla zdrowia). Znajdziesz je w mięsie, rybach, soi i roślinach strączkowych.
Unikaj nadmiaru cukru – węglowodany spowalniają działanie sił obronnych. Zrezygnuj też z tłuszczów zwierzęcych, które podnoszą poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pokochaj dobre tłuszcze, czyli pochodzenia roślinnego (olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz kwasy omega-3 (są w rybach, orzechach włoskich, pestkach z dyni). Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.
Zobacz również:
www.fit.pl