Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpania warto zafundować sobie terapię wzmacniającą
fit.pl
2013-12-11 00:00
Udostępnij
Dbaj o swoją odporność
Mimo wniosków Pasteura przez ostatnie 100 lat medycyna skoncentrowała się głównie na produkcji rozmaitych leków, zapominając całkowicie o możliwościach zapobiegania chorobom za pomocą odpowiedniej diety. Paradoksalnie więcej czasu poświęcono usuwaniu skutków chorób, a nie przyczyn ich powstawania. Zapominamy, że dieta to broń obosieczna. Niewłaściwa – zwiększa prawdopodobieństwo naszego zachorowania, ale prawidłowo zbilansowana stanowi bardzo silną broń przeciwko wszelkim chorobom.

Siła odporności

Układ odpornościowy jest jednym z najbardziej złożonych systemów w ludzkim organizmie. Powinniśmy wiedzieć że może on wyprodukować w ciągu 1 minuty milion specyficznych pocisków zwanych przeciwciałami oraz rozpoznać i rozbroić miliard różnych intruzów (zwanych antygenami). Dlatego jego wzmacnianie ma głęboki sens. Zdolność szybkiego reagowania organizmu na atakujący go czynnik decyduje o tym, czy np. przeziębienie lub zatrucie minie w ciągu doby, czy będziemy zmuszeni spędzić w łóżku tydzień aby wyzdrowieć.

Zrozumieć odporność

Istotną rolę we wzmacnianiu odporności odgrywają: dieta, stan świadomości i ćwiczenia fizyczne. Nadmierny trening i wyczerpujące ćwiczenia fizyczne mogą znacznie zmniejszyć możliwości obronne organizmu. Wiadomo, że chińskie ćwiczenia tai-chi zwiększają liczbę limfocytów T (rodzaj komórek odpornościowych) nawet do 40%. Ćwiczenia spokojniejsze są bardziej skuteczne, gdyż w odpowiedzi na intensywne obciążenia, nadnercza wydzielają kortykosterydy (hormony stresu), które osłabiają układ odpornościowy. Poza tym przypuszcza się, że działanie kortyzonu jest silniejsze w stanach gorszej sprawności psychicznej, np. w czasie depresji, smutku, żałoby. Dlatego w celu podniesienia naszej odporności musimy nauczyć się radzić sobie z problemami natury psychicznej, odpoczywać i relaksować się.

Dieta na odporność

Dieta wzmacniająca układ odpornościowy nie różni się specjalnie od diety ogólnie przyjętej za prawidłową. Przypomnijmy, że prawidłowa dieta to taka, która pokrywa zapotrzebowanie naszego dietaodpornosc1organizmu, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Niestety rzadko kto odżywia się prawidłowo, pozwala sobie na odpoczynek, zwycięża bez szwanku stresy każdego dnia. Efektem niehigienicznego trybu życia jest ciągły wzrost liczby osób zapadających na choroby cywilizacyjne. Jednak życie każdego z nas jest w naszych rękach i to my decydujemy o tym, co znajdzie się na naszym talerzu.



Składniki odżywcze wzmacniające układ odpornościowy
Składnik odżywczy Zalecane spożycie Występowanie
Witamina A 1980 j.m. Produkty mleczarskie, jaja, wątroba, śledzie, sardynki, tuńczyk, trany, brzoskwinie, morele, papryka czerwona, burak czerwony, kapusta czerwona
Witamina B6 2,4mg Mięso, wątroba wieprzowa, ryby, strączkowe, pełne ziarna zbóż, warzywa liściaste, sałata, brokuły, brukselka, szpinak, banany,
Witamina C 80-100mg Owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe (pomarańcze, kiwi, grejpfruty), warzywa kapustne, papryka, brokuły
Witamina E 10-30mg Oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy), margaryny, halibut, masło, płatki owsiane, kiełki pszenicy, chleb żytni, wołowina, jaja
Żelazo 15-20mg Wątroba, strączkowe, szczypiorek, jaja, małże, pestki dyni, chleb pełnoziarnisty, kalafior, kapusta, mięso
Cynk 9,5-16mg Sery podpuszczkowe (żółte), fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, przetwory zbożowe, ostrygi, żółtko jaja, polędwica wołowa
Magnez 300-400mg Produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, ziemniaki, pestki dyni, migdały, orzechy: nerkowce, laskowe, ziemne, włoskie, banany, groch fasola, soczewica
Selen 50-70ug Ryby, kukurydza, brązowy ryż, sery żółte, szparagi, czosnek, skorupiaki


Jak sobie pomóc

Optymalna dieta dla utrzymania sprawności układu odpornościowego powinna obejmować odpowiednią ilość białka (10-15% energii dziennego spożycia - EDS), węglowodanów (55-60% EDS), tłuszczu (maksymalnie 25% EDS). Ważne jest też źródło pochodzenia składników odżywczych. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb, produktów mlecznych. Preferowane są tłuszcze roślinne, pochodzące z nasion i orzechów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, z wiesiołka, pestek winogron). Dieta bogata w tłuszcze nasycone i uwodornione ma działa nie osłabiające, a dodatkowo może doprowadzić do zatkania naczyń chłonnych. Zdrowa dieta powinna także zawierać dużą ilość świeżych owoców i warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne. Podczas przygotowywania posiłków należy unikać smażenia produktów, które wyzwala tworzenie się wolnych rodników.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl