Najważniejsza jest zmiana podejścia. Ruch nie pomoże na długo, o ile nie zmienimy nawyków żywieniowych. Warto podkreślić, że aby zmienić swoją sylwetkę na stałe, należy nie tylko ćwiczyć, ale także wprowadzić zrównoważoną dietę, dostarczającą wszystkich składników odżywczych niezbędnych organizmowi do funkcjonowania. Popularne diety odchudzające często bazują tylko na kilku produktach, co może prowadzić do powstania niedoborów i problemów zdrowotnych. W codziennej diecie powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości białka, tłuszczy oraz węglowodanów, które pokryją dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zapotrzebowanie to jest różne w zależności od wieku, płci i poziomu aktywności jednostki, dlatego młoda kobieta musi żywić się inaczej niż nastoletni chłopiec.
Zbilansowana dieta wcale nie musi być wyrzeczeniem – wystarczy dobierać ulubione potrawy tak, by razem zaspokajały dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Tabela 1: Zapotrzebowanie kobiet na składniki pokarmowe
Grupa wiekowa |
Tryb pracy |
Węglowodany |
Tłuszcze |
Białka |
16-20 lat |
|
355-390 g |
85-90 g |
80 g |
21-59 |
Lekka, siedząca |
300-335 g |
70-75 g |
70 g |
21-59 |
Umiarkowana |
330-405 g |
85-95 g |
80 g |
21-59 |
Ciężka |
400-460 g |
105-110 g |
90 g |
60-75 |
|
320 g |
70 g |
70 g |