Kruche ciasteczka z masą serową i owocami
Składniki (na około 3-4 duże ciasteczka):
- 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 150g lekkie twarogowego serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka naturalnego miodu
- 1 żółtko
- 75g jagód
- 150g truskawek
- około 100ml wody
- szczypta soli
- stewia
Przygotowanie:
Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki. Dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody.
Podgrzewamy 50ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Kaloryczność (Całego przepisu - 3-4 dużych babeczek): 375kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 39g
Materiał pochodzi z książki "FIT jest sexy!" autorstwa Jacka Bilczyńskiego
Dołącz do Jacka na portalu Facebook
www.dieta.fit.pl