Głód, złe samopoczucie i brak energii, to najczęstsze przyczyny przerwania diety i frustracji, która nam towarzyszy, kiedy chcemy stracić zbędne kilogramy. Najnowsze badania pokazują, że osoba głodna dużo wolniej traci wagę 
fit.pl
2013-04-04 00:00
Udostępnij
Zdrowe odżywianie podczas diety

Zatem, zamiast myśleć o tym co jest zakazane i czego nie możemy zjeść, skupmy się na tym, co jest dozwolone. Tym sposobem, dieta stanie się przyjemna i tym samych skuteczniejsza.

Specjalna wysokoproteinowa dieta stworzona przez francuskiego doktora Pierre"a Dukana cieszy się ogromnym sukcesem i coraz głośniej o niej na najbardziej popularnych blogach.

Dieta Dukana opiera się na czterech głównych fazach, które są kluczem do osiągnięcia sukcesu.

  • Faza Ataku - dająca natychmiastowe rezultaty,
  • Naprzemienna - aby osiągnąć właściwą wagę,
  • Utrwalania - aby zapobiec efektowi odskoku,
  • Stabilizacji - definitywna i niezwykle ważna, trwa całe życie.


Aby ułatwić codzienne odżywianie, nie odczuwać głodu i dostarczyć potrzebne witaminy dla organizmu, doctor Dukan przygotował listę 100 dozwolonych produktów spożywczych. Zawiera ona 72 produkty pochodzenia zwierzęcego oraz 28 produktów pochodzenia roślinnego, które można spożywać bez ograniczeń. Doktor Dukan zachęca do przeplatania czystych "dni proteinowych" z dniami "proteiny + warzywa", a także przypomina o wysiłku fizycznym, który zapewnia utrzymanie utraconej wagi.

Na dzień dzisiejszy istnieje ponad 800 przepisów do wypróbowania i lista ta jest nieustannie poszerzana. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów, który może zainspirować nasze codzienne gotowanie, niekoniecznie tylko tych, którzy są na diecie…

Przyprawiona na ostro ryba

Faza Ataku, dni czysto proteinowe, podawać dla 2 osób, czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 łyżki dokładnie posiekanego imbiru
  • 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 2 całe dorsze (kolo 900g/2lb każdy) lub 6 steków rybnych (tuńczyk na przykład)
  • 6 łyżek niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki łagodnego chilli w proszku
  • 3 łyżeczkii kminku


Przygotowanie:

Odkrój skórę z całej ryby używając ostrego noża. Wymieszaj imbir z czosnkiem, dodaj szczyptę soli i natrzyj tym rybę.

Wymieszaj jogurt z olejem i przyprawami. Pokryj nim rybę na zewnątrz i wewnątrz, następnie odczekaj, aż przejdzie smakiem i będzie gotowa do grillowania. 

Grillowanie: połóż ryby bezpośrednio na grillowej tatce lub na aluminium przez 6-8 minut na każdej stronie. Jeżeli używasz grilla, 3-4 minuty każdą stronę. Czas grillowania zależy od tego jak rozgrzany jest twój grill.

www.fit.pl