Zdrowe owsiane ciasteczka
Składniki: 25 dag płatków owsianych górskich ekstra (pół opakowania), 2 łyżki mąki, 20 dag mieszanki ulubionych bakalii (rodzynek, żurawiny, posiekanych śliwek lub moreli), 10 dag posiekanych orzechów (do wyboru: laskowych, włoskich, pistacjowych), 3 jajka, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Płatki uprażyć na suchej patelni aż lekko się zazłocą, polać miodem, przesypać do miski, ostudzić. Potem wymieszać z mąką, bakaliami, orzechami i żółtkami. Następnie białka ubić na sztywną pianę dosypując pod koniec ubijania cukier trzcinowy. Z kolei pianę z białek dodać do płatków, wymieszać. Tak przygotowaną masę należy podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, a do drugiej dosypać kakao. Na końcu wystarczy uformować ciasteczka w kulki lub kształty z foremek oraz ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Upiec na rumiano przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Teraz możemy rozkoszować się smakiem domowych ciasteczek zawsze kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Pamiętajmy, że doskonale smakują podane z ulubionymi owocami oraz lekko schłodzonym napojem, jak np. Razowy kwas chlebowy. Ten naturalny napój gazowany przygotowany na bazie zbóż doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, a także doskonale komponuje się ze słodkimi przekąskami. Zwolennicy zdrowej żywności docenią jego zalety - jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów.