Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą organizmowi siły i energii, a także niezbędnych i potrzebnych składników odżywczych. Dlatego w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć aromatycznych przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu czy żelaza.
Zimno? Mamy na to sposób - rozgrzewające dania z bakaliami
Jesień i zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć wyziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii, a dzięki swym energetycznym kolorom, aromatycznym przyprawom i odżywczym bakaliom, podkręcą nasz apetyt