Swędzące krostki, które przeistaczają się niekiedy w ostre, ropne zmiany skórne, spędzają sen z powiek niejednego nastolatka. Prócz odpowiedniej higieny i dostosowanych do rodzaju trądziku kosmetyków, lekarz powinien zwrócić uwagę dziecku lub jego rodzinom na konieczność zmiany diety.
Często żywność przetworzona np. białe pieczywo, produkty z puszek o długim terminie przydatności do spożycia, barwniki i konserwanty stają się największym wrogiem gładkiej i zdrowej cery.
Co zatem zmienić?
Zamiast popularnego ketchupu, sos pomidorowy przygotowany z przecieru lub szklanka soku pomidorowego. Nie tylko zawiera ona więcej potasu, ale także ma znacznie miej chemicznych dodatków niż tradycyjny ketchup.
Białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym i razowym, bogate w błonnik produkty razowe i pełnoziarniste pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
Szkodliwe dla skóry są także używki. W nadmiarze papierosy i alkohol mogą równie skutecznie niweczyć starania o zdrową cerę. Warto, by pamiętali o tym nastolatkowie, którzy właśnie rozpoczęli przygodę z używkami.
W diecie osoby z problemami dermatologicznymi powinno się znaleźć dużo owoców i warzyw, zwłaszcza tych zawierających witaminy urody, czyli A i E oraz Cynku, który pomaga likwidować skórne problemy oraz ciała przeciwbakteryjnie.
Cynk znajdziemy owocach morza przede wszystkim ostrygi i małże, ryby (np. węgorz) rośliny strączkowe, kasze, jajka słonecznik oraz pieczywo żytni, drób (głównie wątróbka).
Ze względu na oczyszczanie organizmu nad wyraz ważny jest błonnik, prócz pieczywa znajdziemy go w brązowym ryżu, nasionach i roślinach strączkowych (fasoli, grochu,soi, selerze, rzepie, czosnku, chrzanie, soczewicy, szpinaku, pietruszce i koprze).
czytaj więcej:
www.dziecko.fit.pl