Walczysz z tądzikiem - zmień dietę!

Problemy skórne to nie tylko wynik zaburzeń hormonalnych, ale także nieodpowiedniej diety, która często potrafi narobić dużego spustoszenia. Ostre przyprawy, przetworzona żywność oraz jedzenie typu fast food to wrogowie pięknej i zdrowej skóry  
fit.pl
2014-01-24 00:00
Udostępnij
Walczysz z tądzikiem - zmień dietę!
dieta nastolatekDermatolodzy od lat przestrzegają przed pożywienie,m które może wpływać na kłopoty skórne: czekolada, sery żółte, tłuszcz zwierzęcy, ostre przyprawy tylko zaostrzają problemy.

Swędzące krostki, które przeistaczają się niekiedy w ostre, ropne zmiany skórne, spędzają sen z powiek niejednego nastolatka. Prócz odpowiedniej higieny i dostosowanych do rodzaju trądziku kosmetyków, lekarz powinien zwrócić uwagę dziecku lub jego rodzinom na konieczność zmiany diety.

Często żywność przetworzona np. białe pieczywo, produkty z puszek o długim terminie przydatności do spożycia, barwniki i konserwanty stają się największym wrogiem gładkiej i zdrowej cery.

Co zatem zmienić?

Zamiast popularnego ketchupu, sos pomidorowy przygotowany z przecieru lub szklanka soku pomidorowego. Nie tylko zawiera ona więcej potasu, ale także ma znacznie miej chemicznych dodatków niż tradycyjny ketchup.

Białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym i razowym, bogate w błonnik produkty razowe i pełnoziarniste pomagają oczyszczać organizm z toksyn.

Szkodliwe dla skóry są także używki. W nadmiarze papierosy i alkohol mogą równie skutecznie niweczyć starania o zdrową cerę. Warto, by pamiętali o tym nastolatkowie, którzy właśnie rozpoczęli przygodę z używkami.

W diecie osoby z problemami dermatologicznymi powinno się znaleźć dużo owoców i warzyw, zwłaszcza tych zawierających witaminy urody, czyli A i E oraz Cynku, który pomaga likwidować skórne problemy oraz ciała przeciwbakteryjnie.

Cynk znajdziemy owocach morza przede wszystkim ostrygi i małże, ryby (np. węgorz) rośliny strączkowe, kasze, jajka słonecznik oraz pieczywo żytni, drób (głównie wątróbka).

Ze względu na oczyszczanie organizmu nad wyraz ważny jest błonnik, prócz pieczywa znajdziemy go w brązowym ryżu, nasionach i roślinach strączkowych (fasoli, grochu,soi, selerze, rzepie, czosnku, chrzanie, soczewicy, szpinaku, pietruszce i koprze).

czytaj więcej:

www.dziecko.fit.pl