BEST aging poprzez ruch i z … IMMUNOCALEM w mrozy

Anty Aging to termin rozpowszechniany od dawna, związany z wszelkimi aspektami zapobiegania starzeniu się. Pojęcie anti-aging jako dziedzina wiedzy zostało rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i jest juz od lat stosowane w Polsce i Europie. Naukowcy i lekarze nią zainteresowani dokonują szeregu odkryć związanych z zapobieganiem procesom starzenia
2018-03-05 00:00
Udostępnij
BEST aging   poprzez ruch  i z … IMMUNOCALEM  w mrozy

Anti-aging obejmuje badania naukowe w medycynie, tu też medycynie estetycznej, inżynierii genetycznej i tkankowej, poszukując metod leczenia chorób społecznych (np. Alzheimer, choroby nowotworowe )i zapobieganiu oznak starzenia się ,ale również w psychologii, np. szukając umiejętności radzenia sobie ze stresem i bezradnością związaną ze starzeniem.

Osobiście od lat preferuję sformułowanie Best Aging, które zawiera w sobie postawę akceptacji procesu starzenia przy jednoczesnym niwelowaniu jego niedogodności.

Najprościej mówiąc jest to starzenie się z utrzymaniem możliwie najwyższej sprawności fizycznej, ruchowej i mentalnej, adekwatnej dla danej osoby jej stylu życia a także jej możliwości.  Owszem, starzejmy się, ale lepiej –zachowując sprawność, energię i siły witalne, a co za tym idzie urodę życia .

Od czego zacząć?

Nieocenionym sprzymierzeńcem w dążeniu do zachowania zdrowia są antyoksydanty. Wolne rodniki – niebezpieczne cząsteczki uszkadzające komórki – powstają nie tylko w konsekwencji   dzałania czynników zewnętrzne , takich jak toksyny, infekcje, patogeny, ale także jako produkty uboczne metabolizmu. Wolne rodniki i powstały w wyniku ich nagromadzenia stres oksydacyjny są częścią naszego życia. Antyoksydanty są bronią natury na te uszkodzenia: neutralizują wolne rodniki, naprawiają uszkodzone komórki i usuwają z nich toksyny. Komórka, która ma wystarczającą ilość antyoksydantów, jest silniejsza, zdrowsza i lepiej przygotowana na walkę o swoje istnienie.

Problem polega na tym, że w miarę jak się starzejemy, poziom antyoksydantów w organizmie spada, a my narażeni jesteśmy na choroby zwyrodnieniowe i te powstające w wyniku starzenia się.  Nie każdy jednak wie, że nasze komórki także produkują bardzo ważny przeciwutleniacz.

 

Glutation

Chociaż nie wszyscy słyszeli jeszcze o glutationie (GSH), naukowcy znają go już od lat. Wiedzą, jak ważny jest jego wpływ na zdrowie. Dr Jimmy Gutman z Uniwersytetu McGill w Kanadzie mówi: „Nasze życie dosłownie zależy od glutationu. Bez niego nasza wątroba by zwiędła wskutek przytłaczającej ilości kumulujących się w niej toksyn, komórki wręcz rozpadłyby się przez niepohamowany stres oksydacyjny, a żeby tego było mało, nasz organizm miałby niewielką wytrzymałość na działanie bakterii i wirusów”.

Glutation to tripeptyd składający się z: kwasu glutaminowego, cysteiny oraz glicyny. Odgrywa 3 istotne role jako:
1. Najważniejszy antyoksydant. Witaminy C i E także są antyoksydantami, jednakże – jak mówi dr Jimmy Gutman: „To od glutationu zależy prawidłowe działanie innych antyoksydantów, w tym powszechnie stosowanych wit. C i E”.

2. Stymulator układu immunologicznego. Glutation stanowi „odżywkę” dla układu odpornościowego. Od jego poziomu zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek układu odpornościowego.

3. Naturalny detoksykant. Nasza żywność, woda i powietrze, którym oddychamy, są coraz bardziej zanieczyszczone chemikaliami. Poprzez fizyczne wiązanie się z toksycznymi związkami w komórkach glutation wspomaga ich przemianę do nieszkodliwych, rozpuszczalnych form. W takiej postaci nieszkodliwe już toksyny mogą być usuwane z organizmu z żółcią lub moczem.

Glutation w zdrowiu i w chorobie

Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom GSH może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób – chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, chorób wątroby, AIDS i wielu innych.

Wysoki poziom GSH ma duże znaczenie także u ludzi zdrowych dla zachowania ich dobrej kondycji przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy sportowców zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.

Jean Carper, autorka bestselleru “Stop aging now!”,doskonale podsumowała znaczenie glutationiu: “Musisz utrzymywać wysoki poziom glutationu, jeśli chcesz zachować młodość i żyć dłużej. Wysoki poziom GSH w krwi prognozuje dobre zdrowie wraz z upływem lat i długie życie. Niski poziom GSH prognozuje choroby oraz wczesną śmierć.”

Jak podnieść poziom glutationu?

Prof. Alicja Zobel z Uniwersytetu Trent w Kanadzie od wielu lat zajmuje się glutationem.

Jak mówi: „Glutation, molekuła detoksyfikująca (odtruwająca), syntetyzowana w ludzkim organizmie przy odpowiedniej ilości cysteiny, potrafi poradzić sobie z większością trujących substancji”. Ostrzega również, że ilość toksyn w środowisku naturalnym podwaja się co 10 lat. Glutation musi być wytworzony przez organizm, nie można go „zjeść. Można natomiast dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem składników budulcowych do produkcji glutationu.

Z tym w dzisiejszych czasach jest problem. Mimo że składniki te znajdziemy w świeżych warzywach, to niestety ich stężenie jest stosunkowo niewielkie. Jak mówi dr Gutman - „Musielibyśmy jeść brokuły miskami, żeby dostarczyć sobie odpowiednio dużo tych składników”. Można je również znaleźć w mleku, jajkach oraz mięsie, niestety tylko w ich surowej formie. Tutaj pojawia się zatem inne niebezpieczeństwo, np. ryzyko zakażenia bakterią salmonelli.

Wybierz najlepsze

Podnoszenie glutationu poprzez suplementację cysteiną ma potwierdzone korzystne działanie dla zdrowia” – mówi znany niemiecki naukowiec dr Wulf Dröge, były profesor Uniwersytetu w Heidelberg i wykładowca na Uniwersytecie McGill. Badania kliniczne wykazały także, iż procesowi starzenia towarzyszy spadek cysteiny w osoczu oraz wewnątrzkomórkowego glutationu. Ten spadek prowadzi do związanego z wiekiem stresu oksydacyjnego. Stężenie cysteiny i glutationu jest szczególnie niskie nocą i wczesnym porankiem. Dr Dröge wskazuje na badania kliniczne, które pokazały, iż suplementacja cysteiną usprawnia pewne procesy zachodzące w organizmie związane ze starzeniem się, w tym funkcje mięśni szkieletowych i poziom cytokin.
Warto zauważyć, że przyjmowanie „zwykłej” cysteiny nie jest najefektywniejszym sposobem podnoszenia glutationu. Substancja ta szybko ulega utlenieniu w układzie trawiennym i nie dostaje się do komórek w odpowiedniej ilości. „Cysteina powinna zatem być dostarczona w takiej formie, aby przetrwała drogę przez układ pokarmowy” – dodaje dr Gutman.

Immunocal – suplement diety z cysteiną związaną

Aby przetrwać drogę przez układ pokarmowy, cząsteczki cysteiny wiążą się ze sobą i „podróżują” w parach. Robią to poprzez tworzenie wiązania pomiędzy grupami siarkowymi. Związane w taki sposób dwie cząsteczki cysteiny nazywane są cystyną.

Społeczności naukowej nie udawało się stworzyć żadnego preparatu bogatego w aktywną cysteinę związaną do momentu, gdy dr Gustavo Bounous wraz z zespołem badawczym wynaleźli technologię wykorzystywaną do produkcji Immunocalu.

Immunocal jest sproszkowanym białkiem o wysokiej czystości i bioaktywności, wyizolowanym z serwatki mleka krowiego. Dowody na skuteczność Immunocalu są tak mocne, że produkt jest chroniony licznymi międzynarodowymi patentami. To zdecydowanie stawia Immunocal w pierwszym rzędzie wśród suplementów odżywczych. W Stanach Zjednoczonych Immunocal został wpisany na listę US Physicians’ Desk Reference (PDR) oraz Pharmacist’s Red Book, a przepisany przez lekarza – jest refundowany przez ubezpieczenie zdrowotne.

Immunocal jest efektem badań klinicznych prowadzonych już przeszło 40 lat. Korzystne działanie zawdzięcza dużej zawartości cysteiny powstałej w wyniku unikalnego procesu produkcji.

Jak podkreśla dr Jimmy Gutman: „Ilość cysteiny zawarta w Immunocalu nie jest aż tak ważna, jak jej forma. Na przykład jeśli zagotujemy Immunocal, ilość cysteiny pozostanie taka sama, ale jej zdolność do podnoszenia poziomu glutationu zostanie zniszczona, ponieważ cysteina nie będzie już dłużej występowała w formie możliwej do właściwego wykorzystania przez komórki.

dr Jola Ingnaszewska-Kühbauch