Kolejna książka twórcy niezwykle popularnej na świecie diety South Beach. Znajdziemy w niej tu m.in. program fitness, wiele nowych przepisów, nową listę produktów dozwolonych w diecie itp.
Dietę South Beach (nazywaną czasami dietą plaż południowych) wymyślił amerykański kardiolog, dr Arthur Agatston. Opisana w bestsellerowej książce z 2003 roku dieta polega w wielkim skrócie na ograniczeniu jedzenia wysoko przetworzonych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu), unikaniu tłuszczów nasyconych i oparcie diety na białku, węglowodanach złożonych i tłuszczach nienasyconych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
O diecie
Dieta jest podzielona na trzy fazy. Pierwsza trwa dwa tygodnie, druga nieco dłużej (w zależności od tego, ile uda się schudnąć), a trzecia w zasadzie przez resztę życia. W pierwszej fazie podstawę jadłospisu stanowią chude mięso i niektóre warzywa. Trzeba zrezygnować m.in. z chleba i ziemniaków. Unikać trzeba także np. wołowiny (mostek, wątróbka, żeberka), wieprzowiny (szynka, żeberka), cielęciny, drobiu (gęś, kaczka, przetworzone produkty drobiowe udka i skrzydełka kurczaka), tłustych serów (brie, edamski) niektórych warzyw (buraki, dynia, kukurydza, marchewka, groszek cukrowy), owoców, produktów bogatych w węglowodany (np. pieczywo, ciasta i herbatniki, owsianka, makaron i ryż), nabiału, napojów z kofeiną i alkoholu.
W drugiej fazie diety można stopniowo włączać do jadłospisu produkty o większej zawartości węglowodanów (owoce, płatki śniadaniowe, chleb razowy itp.). Po osiągnięciu wymarzonej wagi przechodzi się w etap trzeci, który w zasadzie nie polega już na odchudzaniu, a raczej na zdrowym odżywianiu. Jeść można właściwie wszystko, byle w odpowiednich proporcjach.
O książce
Mówi się, że dieta South Beach zmieniła sposób odżywiania się Amerykanów. Liczne badania potwierdziły, że najlepszym sposobem, by uzyskać trwały spadek masy ciała i optymalne zdrowie jest spożywanie węglowodanów bogatych w błonnik i wartościowe składniki pokarmowe, dobrych tłuszczów nienasyconych, chudego białka i niskotłuszczowego nabiału, co jest zgodne z żywienia diety South Beach.
Nowa książka Agatstona, która właśnie pojawiła się na polskim rynku, zawiera m.in. program fitness, poszerzoną listę produktów dozwolonych w fazach 1 i 2 wiele nowych, łatwych i szybkich w wykonaniu przepisów oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące diety.
O autorach
Arthur Agatston jest kardiologiem i profesorem nadzwyczajnym University of Miami Miller School of Medicine, a także autorem licznych publikacji naukowych i książek. Często prezentuje wyniki swoich badań na kardiologicznych konferencjach i sympozjach naukowych, gdzie prezentuje tematy z zakresu kardiologii klinicznej i profilaktycznej. Jest często cytowany przez media jako ekspert w dziedzinie diety i zdrowia. Prowadzi prywatną praktykę kardiologiczną i fundację badawczą w Miami Beach, gdzie mieszka.
Joseph Signorile jest wykładowcą fizjologii ćwiczeń na University of Miami oraz zastępcą dyrektora Laboratory of Clinical and Applied Physiology przy tym samym uniwersytecie. Jest też autorem wielu publikacji i często prowadzi wykłady z zakresu ćwiczeń fizycznych, fizjologii mięśni oraz metabolizmu.