Walka z nadwagą Janet Jackson była opisywana w prasie niemal tak samo obszernie jak jej kariera muzyczna i życie osobiste. Gwiazda muzyki pop poradziła sobie jednak ze swoim wielkim problemem i znów wygląda sexy.
Problemy Janet zaczęły się jeszcze w 2005 roku, kiedy to piosenkarka przybrała na wadze na potrzeby filmowej roli. Chyba nie przewidziała tego, że jej organizm może nie poradzić sobie z taka rewolucją.
Od tamtej pory zaczęły się problemy z nadwagą. Na przemian chudła i tyła. Do tego doszło jezenie w fast foodach i innego niezdrowego, a tuczącego jedzenia. W końcu, kiedy piosenkarka ważyła już 82 kilogramy przy wzroście niewiele ponad 162 cm, powiedziała sobie: dość.
Janet postanowiła powalczyć z nadwagą. Przy pomocy osobistego trenera fitness i dietetyka zrzuciła prawie 30 kilogramów w cztery miesiące.
– Kosztowało mnie to trochę pracy – mówi piosenkarka.
Trenerzy dbali o to, by regularnie ćwiczyła i zdrowo się odżywiała. Janet ćwiczyła pięć lub sześć razy w tygodniu przez przynajmniej 30 minut. A jej dietetyk wyrzucił z jej jadłospisu ukochane frytki i smażone mięso, a zaserwowała dietę bogatą m.in. w mięso z ryb, kurczaka (grillowanego, nie smażonego) i warzywa.
– Pilnował, bym jadła małe porcje co trzy, cztery godziny – wspomina Janet. – W efekcie jadłam praktycznie przez cały dzień, nawet wtedy, gdy nie miałam na to ochoty. Teraz już wiem, że chodziło o to, by uregulować mój metabolizm.
Efekt tej kuracji przeszedł najśmielsze oczekiwania. Teraz Janet wygląda nawet lepiej niż kiedyś, sprzed czasów walki z nadwagą.
A oto przykłady diet, stosowanych przez Janet Jackson:
Przykład nr 1
Śniadanie: omlet z 6 białek jaj z grzybami i pomidorami, do tego kawałek jabłka i dwa plasterki awokado.
Przekąska: dietetyczny shake – zamiennik posiłku.
Obiad: grilowana pierś z kurczaka, sałatka warzywna z sałatą, pomidorami, cebulą i krojoną gruszką
Przekąska: dietetyczny shake – zamiennik posiłku.
Kolacja: grilowany łosoś z zielonym groszkiem, migdałami i młodą, zieloną sałatą.
Przykład nr 2
Śniadanie: omlet z czterech białek jajka i jednego żółtka oraz połowa grapefruita. Albo: 3 małe naleśniki z płatków owsianych z syropem klonowym (bez cukru) i dwoma plasterkami szynki z indyka.
Drugie śniadanie: proteinowy shake.
Obiad: Sałatka warzywna z grilowaną cukinią i grilowanym kurczakiem, polana oliwą z oliwek oraz cytrynowym dresingiem. Albo: sałatka z tuńczyka z musztardą owinięta w sałatę. Do tego jabłko.
Podwieczorek: serek wiejski z jagodami olbo garść migdałów.
Kolacja: grilowana tilapia (słodkowodna ryba) i pół szklanki dzikiego ryżu. Albo: tuńczyk z grilowanymi szparagami.