Walce z nadwagą Janet Jackson prasa poświęciła niemal tyle samo miejsca, co jej karierze muzycznej. Ale najważniejsze, że jej sie udało
fit.pl
2008-01-09 00:00
Udostępnij
Janet Jackson
janet jacksonWalka z nadwagą Janet Jackson była opisywana w prasie niemal tak samo obszernie jak jej kariera muzyczna i życie osobiste. Gwiazda muzyki pop poradziła sobie jednak ze swoim wielkim problemem i znów wygląda sexy.

Problemy Janet zaczęły się jeszcze w 2005 roku, kiedy to piosenkarka przybrała na wadze na potrzeby filmowej roli. Chyba nie przewidziała tego, że jej organizm może nie poradzić sobie z taka rewolucją.

Od tamtej pory zaczęły się problemy z nadwagą. Na przemian chudła i tyła. Do tego doszło jezenie w fast foodach i innego niezdrowego, a tuczącego jedzenia. W końcu, kiedy piosenkarka ważyła już 82 kilogramy przy wzroście niewiele ponad 162 cm, powiedziała sobie: dość.

Janet postanowiła powalczyć z nadwagą. Przy pomocy osobistego trenera fitness i dietetyka zrzuciła prawie 30 kilogramów w cztery miesiące.

– Kosztowało mnie to trochę pracy – mówi piosenkarka.

Trenerzy dbali o to, by regularnie ćwiczyła i zdrowo się odżywiała. Janet ćwiczyła pięć lub sześć razy w tygodniu przez przynajmniej 30 minut. A jej dietetyk wyrzucił z jej jadłospisu ukochane frytki i smażone mięso, a zaserwowała dietę bogatą m.in. w mięso z ryb, kurczaka (grillowanego, nie smażonego) i warzywa.

– Pilnował, bym jadła małe porcje co trzy, cztery godziny – wspomina Janet. – W efekcie jadłam praktycznie przez cały dzień, nawet wtedy, gdy nie miałam na to ochoty. Teraz już wiem, że chodziło o to, by uregulować mój metabolizm.

Efekt tej kuracji przeszedł najśmielsze oczekiwania. Teraz Janet wygląda nawet lepiej niż kiedyś, sprzed czasów walki z nadwagą.

A oto przykłady diet, stosowanych przez Janet Jackson:

Przykład nr 1

Śniadanie: omlet z 6 białek jaj z grzybami i pomidorami, do tego kawałek jabłka i dwa plasterki awokado.

Przekąska: dietetyczny shake – zamiennik posiłku.

Obiad: grilowana pierś z kurczaka, sałatka warzywna z sałatą, pomidorami, cebulą i krojoną gruszką

Przekąska: dietetyczny shake – zamiennik posiłku.

Kolacja: grilowany łosoś z zielonym groszkiem, migdałami i młodą, zieloną sałatą.

Przykład nr 2

Śniadanie: omlet z czterech białek jajka i jednego żółtka oraz połowa grapefruita. Albo: 3 małe naleśniki z płatków owsianych z syropem klonowym (bez cukru) i dwoma plasterkami szynki z indyka.

Drugie śniadanie: proteinowy shake.

Obiad: Sałatka warzywna z grilowaną cukinią i grilowanym kurczakiem, polana oliwą z oliwek oraz cytrynowym dresingiem. Albo: sałatka z tuńczyka z musztardą owinięta w sałatę. Do tego jabłko.

Podwieczorek: serek wiejski z jagodami olbo garść migdałów.

Kolacja: grilowana tilapia (słodkowodna ryba) i pół szklanki dzikiego ryżu. Albo: tuńczyk z grilowanymi szparagami.

www.fit.pl