Vege Kulinaria to poza jogą główna oś tegorocznej edycji imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz więcej osób. Tym razem o smaki panujące na Festiwalu zadbają Magda „Surojadek” Olszewska, Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski oraz Małgorzata Sobczyk z fundacji Szczęśliwi bez cukru.
Magda „Surojadek” Olszewska to autorka bloga Surojadek.com oraz miłośniczka kuchni roślinnej, w szczególności zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków. Dzięki jej warsztatom uczestnicy dowiedzą się, jak w prosty, szybki oraz bardzo smaczny sposób dostarczyć sobie dzienną porcję warzyw i owoców, zwiększyć poziom energii, a także poprawić samopoczucie i wygląd.
Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski to założyciele Fundacji Run Vegan, organizatorzy Biegu Wegańskiego. Dzięki ich zajęciom uczestnicy poznają tajniki diety roślinnej oraz związane z nią korzyści.
Małgorzata Sobczyk zaś to specjalistka żywienia człowieka, zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Ci, którzy przyjdą na jej warsztaty, będą mieli okazję własnoręcznie przygotować słodycze w czterech smakach – w 100% roślinne, bez dodatku cukru oraz w trzech przypadkach bezglutenowe.
Zajęcia z jogi poprowadzą Katarzyna Enerlich (joga funkcjonalna), Agnieszka Lasota (joga dla dzieci), Wiktor Morgulec oraz Radek Rychlik (joga funkcjonalna). Przewidziane są również warsztaty botaniczno-zielarskie Marzeny Andrzejewskiej, Poradnik zdrowego życia Żanety Geltz, Koncert na gongi i misy tybetańskie Adama Lisa, joga twarzy Olgi Szemley, jak i kosmetyków naturalnych oraz warsztaty oddechowe Anny Ryczek wg metody Butejki.
Punktem kulminacyjnym jest Maraton Jogi, który odbędzie się w sobotę, 25 sierpnia,
o godzinie 14:30.
Ambasadorami wydarzenia są: pisarka Katarzyna Enerlich; medalistka olimpijska Oktawia Nowacka; autorka bloga Gotuję, nie truję Agnieszka Majewska, Wiktor Morgulec oraz trener Szymon Urban (znany jako „Muły i Brokuły”)
Patronami honorowymi Festiwalu są: Akademicki Związek Sportowy, Stowarzyszenie Jogi Akademickiej i Slow Food Polska.
Patroni naszego Festiwalu to również: Stowarzyszenie Happy Evolution Global Association, Muły i Brokuły, Fundacja Szczęśliwi bez cukru, Run Vegan, Akademia Kulinarna Zjedz Buraków, Banki Żywności w Krakowie, Fundacja The Art of Living, Surojadek.com, Oktawia Nowacka.
Sponsorami wydarzenia są: Newby, Primavika, Yope, Polsoja, Valsoja, Kryniczanka, Organique.
Organizatorami Festiwalu są kompleks narciarsko-turystyczny Dwie Doliny Muszyna-Wierchomla – czyli Stacja Narciarska Dwie Doliny Muszyna-Wierchomla i ***Hotel Wierchomla Ski & SPA Resort – oraz portal Joga-Joga.pl – pierwszy ogólnopolski serwis internetowy o tematyce poświęconej jodze
i zdrowemu stylowi życia.
Rejestrować można się pod adresem: http://bit.ly/2NBVK75
Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/2079249608982423/