Autorzy książki - David Heber i Susan Bowerman - przekonują, że najpowszechniejsze choroby są w dużej mierze spowodowane brakiem równowagi pomiędzy nowoczesną dietą i naszym DNA, które ewoluowało przez wiele tysięcy lat.
Książka zawiera rewolucyjne rozwiązania żywieniowe, uwzględniające najnowsze osiągnięcia w dziedzinie odżywiania i genetyki – oraz wyjątkowy system doboru produktów spożywczych. Jedna z głównych tez książki mówi o tym, by dobierać owoce i warzywa, na podstawie... kolorów zawartych w nich dobroczynnych związków chemicznych. Stąd nazwa – kolorowa dieta.
Książka zawiera szereg porad, podpowiadających, co jeść, aby obniżyć ryzyko chorób serca, nowotworów, przedwczesnego starzenia, osłabienia funkcji umysłowych, a przy tym schudnąć i utrzymać pożądaną masę ciała.
David Heber jest ekspertem w dziedzinie odżywiania, profesorem medycyny i zdrowia publicznego na uniwersytecie UCLA, a także dyrektorem American Bard of Nutrition. Susan Bowerman jest dietetyczką. Współpracuje z doktorem Heberem w Center for Human Nutrition przy UCLA. Jest autorką planów posiłków oraz przepisów zamieszczonych w tej książce.
www.fit.pl