Lucy Liu swoją figurę zawdzięcza sztukom walki i przestrzeganiu chińskich zasad odżywiania
fit.pl
2008-02-13 00:00
Udostępnij
Lucy Liu
Lucy Liu swoją figurę zawdzięcza sztukom walki i przestrzeganiu chińskich zasad odżywiania. Dzięki nim aktorka wygląda szczupło i zdrowo. „Aniołek” (zagrała jedną z głównych ról w filmie Aniołki Charliego) stosuje dietę znaną i stosowaną w Chinach od pokoleń.

lucy liuJej dieta jest nietypowa, inna niż stosowane przez pozostałe, hollywoodzkie gwiazdy. A to dlatego, że aktorka jest wierna chińskiej tradycji odżywiania.

Lucy prowadzi bardzo aktywne życie. Skąd czerpie na to siłę? Jej sekret tkwi w energii, po chińsku zwanej „czi”. Według przekonań Azjatów każdy z nas posiada własną energię czi i to ona odpowiada za nasze zdrowie, wpływając m.in. na przemianę materii i na samopoczucie. Gdy w naszym organizmie jest jej za mało lub jej przepływ jest zakłócony pojawiają się kłopoty ze zdrowiem, m.in. nadwaga.

W codziennym menu hollywoodzkiej gwiazdy nie znajdziemy wychładzających i ciężkostrawnych, tłustych posiłków. Je tylko te rzeczy, które wpływają korzystnie na energię czi i zapewniające szczupły wygląd. lekkostrawne potrawy, które spalają nie tylko to, co zje na bieżąco, lecz także zapasy tłuszczu.

Aktorka wyeliminowała pokarmy takie jak rafinowany cukier, słodycze, pieczywo i inne przetwory z białej mąki. Unika także dań z wieprzowiny, smażonych potraw, nabiału i przetworzonej żywności.

A to właśnie one przyczyniają się do zalegania w naszym ciele szkodliwych substancji, wody oraz tłuszczu, które powodują przyrost masy ciała.

Piękna aktorka trzyma się takich zasad:
  • Je dania ciepłe, ponieważ gorące i zimne obciążają układ pokarmowy, a żołądek ma problemy z ich strawieniem
  • Unika jedzenia surowych dań i owoców, po które sięga wiele gwiazd show biznesu między posiłkami; świeże warzywa i owoce mogą powodować wzdęcia
  • Śniadanie Lucy nie są wyszukane – to coś lekkiego i ciepłego np. owsianka, która na początek dnia daje spory zastrzyk energii i uczucie sytości
  • Zrezygnowała świeżych cytrusów, które mają działanie wychładzające
  • Pije soki, ale tylko rozcieńczone wodą

Jej jadłospis bogaty jest w odżywcze ziarna zbóż, ryż, kaszę. Warzywa strączkowe dostarczają białka, a żeby były lepiej trawione można przyprawić je np. imbirem. Aktorka lubi dania z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw np. koper, kminek, bazylia majeranek, kolendra, oregano, cynamon. Niektóre przyprawy usprawniają proces trawienne i usuwają nadmiar wody z organizmu.

www.fit.pl