Czy konsumpcja mięsa może powodować raka?
Wnioski naukowców wywołały olbrzymie poruszenie. Ogłoszono, że mięso oraz wędliny należą do produktów rakotwórczych i to obok takich substancji jak alkohol czy...promieniotwórczy pluton!
Pluton a mięso?
Dlaczego mięso znalazło się w jednym worku razem z radioaktywnym plutonem? Warto na wstępie wyjaśnić, że Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) zajmuje się weryfikację czynników ryzyka, nie zaś ich oceną.
Co to oznacza w praktyce?
Najlepiej to wyjaśnić na przykładzie skórki banana i samochodu. Na skórce owocu można się poślizgnąć i doznać urazu, podobnie jak podczas wypadku samochodowego. Przy czym kwalifikacja nie wspomina nic skali urazów ani o ich częstotliwości. To, że istnieje ryzyko zdarzenia „poślizgnięcia się” nie znaczy, że skutki będą jak uderzenie w sosnę przy 120 km/h
Realne zagrożenie?
W jednym z wniosków Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem jest ostrzeżenie – każde 50 g wędlin spożywane dziennie prowadzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego o 18%! Ta niewielka ilość jest jednoznaczna z trzema plasterkami szynki! Warto również wiedzieć, że rakotwórcze substancje nie wynikają jedynie z zawartości konserwantów, ale także są wynikiem przetwarzania mięsa jak smażenie czy pieczenie.
Grupa badana
Agencja IARC do wysnucia wniosków wykorzystała 800 prowadzonych w przeciągu 20 lat badań. Analizowano zależności pomiędzy różnymi typami nowotworów i spożywaniem mięsa oraz wędlin w wielu krajach. Badane osoby cechowały się różnymi nawykami żywieniowymi.
Czerwone mięso
Według szacunkowych danych przedstawionych w raporcie, każde 100 g czerwonego mięsa spożywanego dziennie zwiększa ryzyko zachorowalności na raka o 17%.
Jednocześnie Światowa Organizacja Zdrowia dodaje, że mięso posiada wiele zdrowotnych walorów. Stanowi źródło żelaza, cynku oraz witamin m.in. B12, B6.
Wygląda na to, że wystarczy jedynie ograniczyć ilość mięsa w diecie, aby uchronić się pred podwyższonym ryzykiem nowotworu. Fakt zapisania wędlin w gronie substancji rakotwórczych nie oznacza, że powinniśmy teraz pozbywać się połowy zawartości naszej lodówki. Do zwiększenia ryzyka choroby przyczynia się wiele czynników – niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, problem nadwagi i otyłości, spożywanie alkoholu czy też uwarunkowania genetyczne. Do listy można także dopisać palenie papierosów.

Spożywanie wędlin odpowiada za 34 tys. zgonów w skali świata, natomiast aż 600 tys. zgonów jest spowodowanych nadmiernym spożyciem alkoholu, zaś milion nałogiem tytoniowym. Jednocześnie gdyby ograniczyć konsumpcję mięsa i porzucić palenie papierosów przed rakiem można byłoby ustrzec ponad 20. tys osób!
Produkty alternatywne
Agencja nie podaje, jaka ilość mięsa jest bezpieczna i nie przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowalności na nowotwór. Natomiast Polski Instytut Żywności i Żywienia odnosząc się do międzynarodowego raportu radzi, by mięso spożywać z umiarem. Rekomendowane są chude gatunki mięs oraz ich zastępowanie roślinami strączkowymi, jajkami i rybami.
źródło: blog.lepszytrener.pl/nowe-dyscypliny-fitness