Hashtag wykorzystywały nie tylko strony wpasowujące się w ideę National Junk Food Day, ale też te promujące… zdrowy tryb życia i zachęcające swoich użytkowników do bycia wytrwałymi w ten dzień słabości do fast-foodów.
Na ich widok może nam cieknąć ślinka, ale też wręcz przeciwnie, dlatego warto znać pomysły na domowe „fast-foody”, które są pysznymi przekąskami.
Frytki z batatów i cukinii
Warzywne fryki doprawione dowolnym zestawem przypraw i ziół, podawane z ketchupem lub domowym dipem. Aromatyczne, smaczne na ciepło i zimno, w sam raz do pochrupania na przyjęciu czy podczas oglądania filmu – zamiast gotowych frytek z ziemniaków czy popcornu!
Frytki z słodkich batatów i cukinii kroimy, marynujemy w wybranych przyprawach z dodatkiem oliwy z oliwek, wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w 200°C, w trakcie pieczenia przewracając frytki na drugą stronę.
PODPOWIEDŹ: Batatów i cukinii nie musisz obierać ze skórki – te warzywa wystarczy dokładnie umyć. Na Winiary.pl znajdziesz podpowiedź, jakich przypraw użyć do frytek z batatów, cukinii i marchewki.
Pizza z domowych tortilli
Domowe tortille są nie tylko doskonałe do wrapów, ale także do pizzy, którą możesz zrobić z dowolną ilością rozmaitych składników.
Na cztery tortille (w sumie: dwie małe pizze) potrzebujesz 1 szklanki mąki pełnoziarnistej, 100 ml gorącej wody, 1,5 łyżki oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które dzielimy następnie na 4 kulki do rozwałkowania. Placki smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką – przez ok. pół minuty z każdej strony, aż na powierzchni tortilli zaczną pojawiać się bąbelki, a ona zacznie się lekko rumienić.
Jak zrobić pizze z tortilli? Jeden placek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy go ulubionym startym serem i przykrywamy drugim plackiem. Jego wierzch smarujemy passatą pomidorową wymieszaną z ziołami, dodajemy trochę sera – tym razem może to być też mozzarella, ser feta, gorgonzola lub ser kozi – i wysypujemy na wierzch ulubione składniki. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. I pałaszujemy!
Pomysły na domowe fast-foody, z którymi Amerykanie nie świętują National Junk Food Day
#NationalJunkFoodDay – taki hashtag pojawił się w mediach społecznościowych 21 lipca, kiedy Amerykanie obchodzili Narodowy Dzień tzw. Śmieciowego Jedzenia. Na Instagramie i Twitterze publikowano zdjęcia osób przykrytych… czipsami w wannie, sklepowych koszyków wypełnionych po brzegi przekąskami, panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu kotletów czy ociekających kolorowym lukrem pączków.