Naukowcy z University of South Dakota przeprowadzili eksperyment, który udowadnia związek poziomu glukozy we krwi z cierpliwością. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Psychological Science". Aby to zbadać, naukowcy posłużyli się właśnie słodzonymi i dietetycznymi napojami.
Badacze prosili ochotników, by wypili jeden z nich przed odpowiedzią na serię pytań o to, czy woleliby otrzymać trochę pieniędzy od razu, czy większą sumę później. Na początku i pod koniec badania mierzono jego uczestnikom poziom glukozy we krwi.
Ci badani, którzy mięli mniej glukozy we krwi decydowali się na małą sumę pieniędzy od razu. Ci zaś, którzy glukozy mieli więcej - byli bardziej skłonni zaczekać na większe profity. Udowadnia to, że poziom glukozy we krwi wpływa na rodzaj podejmowanych decyzji.
Glukoza jest "paliwem" dla organizmu. Jej obfitość we krwi może więc sprzyjać spokojnemu myśleniu o przyszłości, ponieważ bieżące potrzeby organizmu są już zabezpieczone. Natomiast niski poziom glukozy kieruje uwagę na „tu i teraz”.