Często słyszymy to właśnie zdanie, wypowiadane przez ciocię czy babcię, częstującą naszą pociechę tym popularnym smakołykiem. Jeden z przesądów głosi nawet, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez najbliższy rok. Być może dorosłemu człowiekowi faktycznie jeden nie zaszkodzi.
Przyjrzyjmy się jednak dokładnie przysmakowi, który chcemy podać małemu dziecku. Tradycyjny pączek średniej wielkości to aż 300 kcal i ok. 9 łyżeczek cukru! Jego nadmiar w diecie może zaś prowadzić do próchnicy, nadwagi, otyłości, a w konsekwencji do poważnych chorób metabolicznych (np. cukrzycy).
Poza cukrem pączek zawiera również tłuszcze trans, których nadmierne spożycie zwiększa ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Nadzienie pączka to zazwyczaj dosładzany dżem, zawierający konserwanty i sztuczne barwniki, które mogą uczulać. Aby zatem ocenić, czy ów "jeden pączek" nie zaszkodzi naszemu maluszkowi, przyjrzyjmy się normom stworzonym przez specjalistów.
Najbezpieczniejsze dla organizmu są produkty, które po spożyciu nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, a więc te o niskim indeksie glikemicznym (IG). Dla porównania - pączek ma wysoki IG (76), natomiast marchew niski (30), co oznacza, że po jej spożyciu poziom glukozy rośnie powoli i utrzymuje się przez dłuższy czas na optymalnym poziomie.
Glukoza, która powstaje w wyniku przemiany cukrów zawartych w pokarmach jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju mózgu dziecka. Nie znaczy to jednak, że jedzenie słodyczy jest niezbędne dla dobrej pracy mózgu. Warto pamiętać, że to we wczesnym dzieciństwie szczególnie kształtują się nawyki żywieniowe, które mają szansę przetrwać. Zapotrzebowanie dziecka na cukier zaspokajajmy więc poprzez regularne, częste podawanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym. Pamiętajmy, że częstotliwość oraz rodzaj podawanych produktów zawsze powinny być dopasowane do wieku dziecka.
Pączek, oprócz dużej dawki cukru, zawiera także tłuszcze i również na ich jakość warto zwrócić uwagę. Tłuszcze są potrzebne w codziennym jadłospisie dziecka, gdyż ich niedobór może wpływać niekorzystnie na tempo wzrostu i rozwoju dziecięcego organizmu. W żywieniu dzieci powyżej 1. roku życia tłuszcze powinny stanowić ok. 30-35% codziennej diety.
Cenne są tłuszcze pochodzenia zarówno zwierzęcego (masło), jak i roślinnego (oleje, oliwa). Szczególnie zalecane są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim z grupy omega 3 i omega 6.Umożliwiają one wchłanianie ważnych witamin, są budulcem błon komórkowych, jak również są niezbędne do rozwoju tak ważnych narządów jak mózg i siatkówka oka. Bogatym źródłem tych tłuszczów są przede wszystkim ryby (szczególnie tłuste ryby morskie), oleje roślinne oraz orzechy.
W diecie najmłodszych dzieci zdecydowanie należy unikać produktów, które zawierają tłuszcze trans, np. pieczywa cukierniczego, produktów czekoladowych czy żywności typu fast food. Zgodnie z najnowszymi normami żywienia spożycie niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno przekraczać 11,1 g/dzień.
Natomiast badania pokazują, że dzieci w wieku 1-3 lat spożywają ich aż o 40 proc. więcej niż wynosi zapotrzebowanie!
Dlatego, że cukier w przetworzonej żywności ukrywa się niemal wszędzie i to w niemałych ilościach. Z tego względu dzienną normę cukru jest bardzo łatwo nieświadomie przekroczyć, podając dziecku np. płatki śniadaniowe (ok. 2 łyżeczki cukru na porcję 30 g płatków), soki owocowe (ok. 4-9 łyżeczek cukru na litr soku).
Sacharoza znajduje się również w wypiekach cukierniczych czy keczupie. Nie dosładzajmy więc ciast, deserów lub potraw, soki zastępujmy wodą, słodycze owocami, a przede wszystkim czytajmy etykiety! Ponad 50 proc. dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność niedostosowaną do swojego wieku i potrzeb.
Wystrzegajmy się podawania maluchowi wszystkiego, o co poprosi, a szczególnie słodyczy, słodkich napojów czy dań typu fast food. Pamiętajmy, że to rodzic decyduje, co poda dziecku do jedzenia, a ono o tym, czy posiłek zje i ile zje.
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne 1-3 latka to ok. 1200 kalorii. Jeśli więc zje on pączka, który zawiera 300 kcal, to ok. 25 proc. jego dziennego zapotrzebowania na energię wypełnią zbędne kalorie.
Dieta obfitująca w nadmiar cukrów prowadzi do niedoboru cennych dla organizmu składników i zwiększa predyspozycję do nadwagi w przyszłości.
Ze względu na wrażliwy organizm małego dziecka, jego dieta powinna być skrupulatnie komponowana oraz dopasowana do wieku i etapu rozwoju.
Podczas 1000 pierwszych dni życia dziecka programuje się metabolizm, rozwija się mózg, a także kształtują się: układ kostny i układ odpornościowy.
Oczywiście, sporadycznie możemy pozwolić dziecku na mały wyjątek. Zdarzają się takie okazje, jak właśnie tłusty czwartek, kiedy nam samym trudno oprzeć się pokusie, a tym trudniej odmówić dziecku. Warto wtedy przygotować łakocie w domu, zwracając uwagę na skład słodkich wypieków.
Apetyt na słodycze można też zaspokoić naturalnie słodkimi, świeżymi i suszonymi owocami. Cynamon lub wanilia świetnie podniosą walory smakowe niskosłodzonych deserów. Pozwalając dzieciom raz na jakiś czas na małe odstępstwo, róbmy to w ramach konkretnego posiłku np. II śniadania, kontrolując jednak, by menu dziecka na resztę dnia nie zawierało już potraw z dodatkiem cukru.
Pamiętajmy również, że nawet niewielkie, lecz częste odstępstwa od zdrowej diety, mogą prowadzić do nabycia i utrwalenia nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Nadmiar lub niedobór określonych składników odżywczych w pierwszym roku życia dziecka może spowodować problemy zdrowotne w późniejszym okresie życia.
FIT.PL
Redakcja Współpraca
Reklama
Redakcja Współpraca
Dla prasy Partnerzy
Prywatność
Polityka prywatności
Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.
Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.
Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.
Przetwarzamy te dane w celach, aby:
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.
Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.
Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.