Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega: czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego, trzustki i prostaty
fit.pl
2015-10-29 00:00
Udostępnij
WHO: czerwone mięso powoduje raka


Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca ograniczanie konsumpcji czerwonego mięsa, jak wołowina, wieprzowina i jagnięciny, a także unikanie przetworzonego mięsa, w tym szynki i salami.

Agencja Badania Raka ostrzega, że każde 50 g wędlin spożywane dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Jest to porcja odpowiadająca zaledwie dwóm plasterkom szynki.

Zarówno związki chemiczne dodawane do wędlin, jak i te powstające z naturalnych składników w procesie przetwarzania są odpowiedzialne za zwiększone ryzyko raka. Grillowanie czy smażenie również może wpływać na wytwarzanie rakotwórczych substancji.Ale jeśli już smażymy czy pieczemy, to nie za długo, we właściwej temperaturze i na właściwym tłuszczu.

- Indywidualne ryzyko raka jelita grubego z powodu spożywania wędlin jest niskie, ale rośnie wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa - komentuje dr Kurt Straif z WHO.

WHO dodaje jednak, że mięso ma istotne walory zdrowotne. Jest ważnym źródłem żelaza, cynku czy witaminy B12 oraz niezastąpionym źródłem aminokwasów egzogennych (czyli takich, których nie może wyprodukować nasz organizm). Nie powinniśmy więc z mięsa całkiem rezygnować, lecz jedynie ograniczyć jego spożycie.

www.fit.pl